Zagreb

ZAGREB: Zagrebački ZOO domaćin međunarodne konferencije o zaštiti životinja

Piše: PolitikaPlus/Hina
Europski zoološki vrtovi i akvariji blisko surađuju kako bi zaštita ugroženih životinjskih vrsta bila još učinkovitija - istaknuli su sudionici međunarodne konferencije o zaštiti životinja i njihovih staništa koja je u srijedu otvorena u Zagrebu.   

Riječ je o trodnevnoj konferenciji koju organizira Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA), a okupila je 111 stručnjaka iz 70 institucija iz 24 zemlje. Najviše ih je iz Europe, no dio sudionika je iz Azije i Afrike. 

Konferencija se održava svake dvije godine, no zbog pandemije u Zagreb je stigla nakon četverogodišnje pauze.

Svaki put održava se u drugom europskom gradu gdje djeluje ustanova članica EAZA-e pa je tako ovogodišnji domaćin zagrebački Zoološki vrt. Stručnjaci govore o projektima u koje su uključeni - od zaštite ugrožene Pallasove mačke do reintrodukcije rijetkog ćelavog ibisa u prirodu.

„Zaštita životinja je naša budućnost, budućnost zooloških vrtova. Zagrebački ZOO veliku pozornost pridaje projektima istraživanja i zaštite životinjskih vrsta", istaknuo je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok.

Kaže da neke projekte rade u sklopu EAZA-e, a neke vezane uz autohtonu faunu samostalno ili u suradnji s domaćim institucijama.

Među životinjskim vrstama koje su u fokusu projekata su bijela roda, bjeloglavi sup, čovječja ribica, dinarski voluhar, primorska gušterica i planinski žutokrug, a upravo im je odobren LIFE projekt za očuvanje riječne kornjače. 

Izvršna direktorica Izvršnog ureda Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija Myfanwy Griffith kaže kako im je misija da napredni zoološki vrtovi i akvariji spašavaju životinjske vrste.

"Važno je da se zoološki vrtovi kvalitetno skrbe o svojim životinjama, ali i da podupiru zaštitu životinja na terenu. Moramo znati koje životinjske vrste želimo držati u zoološkim vrtovima i zašto, te kako to pridonosi očuvanju i zaštiti životinjskih vrsta“, poručila je Griffith. 

Predsjednik Odbora za zaštitu životinja i njihovih staništa EAZA-e Eric Bairrao Ruivo ističe kako je vrijedno vidjeti u kakve su programe zaštite životinja i njihovih staništa uključene ustanove članice te asocijacije, ali je izuzetno važno i povezivanje djelatnika zooloških vrtova i ljudi koji rade na terenu kako bi došlo do sinergije, novih programa i akcija. 

U ime zagrebačkog gradonačelnika sudionike konferencije pozdravio je pomoćnik pročelnika za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Dejan Jaić koji je istaknuo kako Grad Zagreb konstantno ulaže u ZOO, a ponosni su na EU projekte.  

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoo zagreb