Damir Gašparović

OPASNI MILANOVIĆEV AVANTURIZAM: Količina ludila koje iz dana u dan prolijeva Zoran Milanović sve opasnija i veća...

Piše: Damir Gašparović

Količina ludila koje iz dana u dan prolijeva Zoran Milanović sve opasnija i veća. Ako zanemarimo njegov osobni rat protiv stalnih vidljivih i nevidljivih protivnika među kojima sada prednjače Andrej Plenković i Mario Banožić, tu je i plejada ljudi raznih pozicija i profesija koje je on zadnjih mjeseci omalovažio i uvrijedio.

Razina ludosti je sada već na takvoj razini da ga nitko više niti ne poziva u državničku posjetu jer niti jedan strani predsjednik ili premijer nije siguran koga će hrvatski Predsjednik prilikom posjete izvrijeđati, uključujući i domaćina koji ga je u posjet pozvao. Ne samo da ne odlazi van Hrvatske već je prošli tjedan „zaboravio“ otići u Rijeku za vrijeme posjeta slovenskog Predsjednika Boruta Pahora tako da je Pahor sam sebi bio domaćin.


Ugrožavanje međunarodne pozicije Hrvatske

Zastrašujuće je nediplomatsko, nepromišljeno i početničko ponašanje hrvatskog Predsjednika kada je u pitanju položaj Hrvata u Republici Bosni i Hercegovini. Međunarodnu zajednicu, a prije svega svoje vlastite saveznike ne ucjenjuje niti jedna zemlja, pa niti zemlja puno gospodarski i vojno moćnija od Hrvatske, niti je to način koji će dovesti do dobrog rezultata za Hrvate u BiH. Pitanja kao što je ustavna pozicija  Hrvata u BiH, provedba izvornog Daytonskog sporazuma i odgovarajući izborni zakon rješavaju se tihom i tajnom diplomacijom a ne lajanjem na mjesec, koji je ionako predaleko i previsoko.

Problemi koji su realni i koji postoje morali su se prije svega raspraviti i rješenje dogovoriti sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su ionako glavni jamac Daytona. Jedan od premijera koji je to propustio svakako je Zoran Milanović. U svoje četiri godine premijerskog  mandata za Hrvate u BiH nije napravio ništa a sada sa svoje lagodne pozicije Predsjednika bez odgovornosti može govoriti štogod mu padne na pamet. Da ne govorimo da bi u hrvatskom interesu puno pametnije bilo rješenje dogovarati s Bošnjacima umjesto sa Dodigom.


Napad na NATO

Pasti na pamet napasti NATO, čiji si član a svijet je na rubu Trećeg svjetskog rata potpuna je ludost. Jer još danas bi se moglo  dogoditi da nam zatreba NATO kišobran. Nemamo avijaciju, nemamo ozbiljne oklopne postrojbe, nemamo mornaricu, nemamo naravno ni protuzračnu obranu. No naš Predsjednik pri tom hrabro napada naše saveznike koji su nam jedina obrana. Nejasno mi je samo na osnovu čega je došao do zaključka da će te suludo štetne izjave imati ikakvog efekta na proširenje NATO-a na Švedsku i Finsku i zar STVARNO misli da može blokirati proširenje pakta?!

U tome neće uspjeti niti Turska, zemlja sa 90 milijuna stanovnika i šestom po veličini konvencionalnom vojskom na svijetu.

Srećom, na svim problemima, koji se ispred Milanovićevih očiju motaju kao bijeli miševi, očito saveznici RH rade, pa uključujući i izborni zakon i ustavnu poziciju Hrvata u BiH. No nama će ostati sramota pred narodom Ukrajine, Švedske, Finske i pitanje još sve koga da smo im u ključnom povijesnom trenutku okrenuli leđa.

Srećom, pomalo ironično, ni Milanovića, kao niti ostale naše predsjednike nismo izabrali sami već su naši saveznici procijenili u određenom trenutku da su nam baš takvi potrebni. Tako da… dragi naši zapadni prijatelji, stvorili ste nam problem pa nam ga sada i riješite.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BIH, NATO, HRVATSKA, ZORAN MILANOVIĆ, FINAKA, ŠVEDSKA