Hrvatska

NAORUŽANJE: U MORH-u sastanak s američkim partnerima o opremanju vozilima Bradley

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavnici Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH održali su sastanak s američkim partnerima o usklađivanju aktivnosti za opremanje borbenim vozilima pješaštva Bradley, a ukupna vrijednost opremanja Bradleyima iznosi 196,4 milijuna dolara, priopćio je u četvrtak. 

Prvi koordinacijski sastanak predstavnika MORH-a i OS RH s američkim partnerima pod nazivom “Bradley program management review”, održan je od 16. do 19. svibnja u Ministarstvu obrane.

Iz MORH-a podsjećaju da je Vlada RH  u siječnju ove godine donijela odluku o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS za potrebe opremanja Hrvatske vojske te dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna RH, u razdoblju od 2023. do 2027., za nabavu borbenih vozila.

Prihvaćena je ponuda Vlade SAD-a o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley, obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 borbena vozila te isporuci paketa roba i usluga za njih.

Ukupna vrijednost opremanja borbenim vozilom pješaštva Bradley iznosi 196,4 mililijuna dolara (bez PDV-a), ističu iz MORH-a .

Financijska sredstva za ovu godinu osigurat će se preraspodjelom sredstava u Državnom proračunu za 2022. u korist razdjela Ministarstva obrane.

Plaćanja koja proizlaze iz obveza preuzetih od 2023. do 2027. godine Ministarstvo obrane će uključiti u financijski plan u godini u kojoj obveza dospijeva, dodaje se u priopćenju.

Vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS posjeduju vatrenu moć, zaštitu i manevar, što je potrebno manevarskim postrojbama i gardijskim brigadama Hrvatske kopnene vojske, i za nacionalnu i za kolektivnu obranu NATO-a. Naime, borbena vozila pješaštva u potpori su NATO cilja sposobnosti formiranja srednje pješačke brigade, kažu iz MORH-a.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MORH, SAD, Bradley