Zagreb

Kamgrad: Odvozimo vlastitu opremu i ne zatrpavamo građevinske jame

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tvrtka Kamgrad s gradilišta Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak odvozi isključivo vlastitu opremu i  ne zatrpava građevinske jame, već izvodi nužne radove konzerviranja izvedenih radova i osiguravanja gradilišta te će lokaciju osiguravati do primopredaje, priopćila je u subotu tvrtka reagirajući na napise u medijima.

Neki mediji su objavili kako su na gradilište Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak stigli bageri da bi se "zatrpalo" ono što je tijekom prošle godine započeto.

"Sukladno zakonskim obvezama, a nakon nastupa raskida ugovora o građenju, Kamgrad je pristupio konzerviranju izvedenih radova i demobilizaciji gradilišta te u okviru toga i postupa", napominje tvrtka i dodaje kako se s gradilišta demobilizira isključivo oprema u vlasništvu Kamgrada. Također se, ističe, ne vrši zatrpavanje građevinske jame, već se samo izvode nužni radovi konzerviranja izvedenih radova i osiguravanja gradilišta. 

Riječ je, navodi tvrtka, "o standardnoj proceduri u slučaju prekida radova, koja se provodi s ciljem sprečavanja nastanka daljnjih troškova (troška (ne)korištenja građevinske opreme, primjerice krana) i nastanka eventualne štete". Stoga je, napominje, na lokaciji bilo potrebno nanosima zemlje stvoriti privremenu trasu za odvoz. Kamgrad ističe kako s lokacije nije uklonio niti jedan predmet, dio opreme ili građevinskog materijala, financiranih iz projektnih sredstava, što je, tvrdi, jednostavno dokazati uvidom u inventarski popis.

Sukladno zakonskim obvezama, naglašava, kako će nastaviti osiguravati gradilište o vlastitom trošku, do primopredaje gradilišta investitoru, te pritom inzistirati na usklađenosti gradilišta i postupanja s važećim zakonima i propisima Republike Hrvatske. Tvrtka podsjeća kako je kao odabrani izvođač radova na projektu od travnja 2021. ispunio sve ugovorne obveze i projekt provodio sukladno svim pravilima struke i zakona RH. Od prvog dana sudjelovanja u projektu, 13. travnja 2021., Kamgrad je sve svoje obveze iz ugovora o građenju izvršavao uredno, sukladno propisima, pravilima struke i načelima savjesnosti i poštenja, napominje i dodaje kako je komunikacija s investitorom i naručiteljem bila proaktivna, te su redovito izvještavani o projektu, etapama i potencijalnim  rješenjima, s ciljem urednog izvršenja ugovorne obveze i realizacije projekta. 

Ističe i kako za sve navedeno postoji i pisana evidencija. "Unatoč izuzetnim naporima i pridržavanju ugovornih obveza od strane Kamgrada, zbog nepostupanja naručitelja došlo je do raskida ugovora o građenju", navodi Kamgrad. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kamengrad, bolnica, gradilište