Regija

IZBORI: Za izbore u BiH prijavilo se 108 političkih subjekata, novca za održavanje još nema

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prijavu za sudjelovanje na općim izborima koji bi se u Bosni i Hercegovini trebali održati početkom listopada podnijela je 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata iako još uvijek nisu osigurana financijska sredstva za njihovo održavanje.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH izvijestilo je u subotu da je do  isteka roka jučer u 16 sati 108 političkih subjekata dostavilo prijavne dokumente koje će sada provjeriti njihovi službenici kako bi ovjerili nastup na izborima.

SIP će u skladu sa propisanim rokovima izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nakon čega se stječu uvjeti za podnošenje prijava za ovjeru koalicija ili listi neovisnih kandidata.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata je od 6. do 14. lipnja 2022. godine, izvijestili su iz SIP-a.

Prijavu za sudjelovanje na izborima dostavile su ključne hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora čak i unatoč tome što nije izmijenjen Izborni zakon.

Ove stranke inzistirale su da se izbornom reformom spriječi mogućnost preglasavanja Hrvata od strane tri i pol puta brojnijih Bošnjaka na pozicije u vlasti koje su nacionalno predodređene poput Predsjedništva BiH i gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda.

Pripreme za izbore u BiH provode se iako SIP-u još nije doznačeno oko 6,3 milijuna eura potrebnih za njegovo financiranje. Iz državnog ministarstva financija i riznice su najavili da će sljedećeg tjedna u proceduru uputiti proračun za 2022. godinu u kojemu se nalaze i sredstva predviđena za opće izbore.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZBORI, BIH