Kultura

STRIP: Gostovanje francuske strip autorice Maurane Mazars u Zagrebu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuski institut je s Hrvatskim P.E.N. centrom ugostio na rezidencijalnom boravku u Hrvatskoj mladu autoricu Maurane Mazars, koja će se predstaviti 25. svibnja u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, uoči otvorenja izložbe njezinog nagrađivanog strip albuma "Tanz!".

Diplomski projekt "Tanz!", koji prati mladog njemačkog plesača s kraja pedesetih godina prošloga stoljeća, koji kreće u osvajanje Broadwaya, opisuje se kao dirljiva priča o učenju, koja govori o plesu, rasizmu i identitetu "prenoseći radosnu energiju poput one Genea Kellyja".

Kako je najavljeno, izložba u Francuskom institutu donosi 60 originalnih tabla stripa "Tanz !", nagrađenog na Festivalu u Angoulêmeu 2021.

Tijekom boravka autorica će sudjelovati u različitim događanjima, susretu s publikom, otvorenju izložbe, radionicama tehnike cijanotipije, susretu s učenicima te masterclassu sa studentima Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Maurane Mazars (1991., Toulon) odrasla je u Parizu, najprije je studirala na École Estienne gdje je osvojila nagradu Prix Coup de Coeur na natjecanju Trophée Presse Citron  2011. Potom odlazi u Ženevu kako bi studirala ilustraciju i strip na Visokoj školi za umjetnost i dizajn.

Tamo je napravila svoj prvi strip Acouphènes, koji je 2015. dobio Töpfferovu nagradu za mlade stripove. Također je dobitnica 3. nagrade na Međunarodnom natjecanju u ilustraciji u Crans-Montani 2015. i suosnivačica ženevskog kolektiva dizajnera Casual Friday. 

Godine 2016. upisuje se na Visoku školu umjetnosti Rajne, a njezin rad "Tanz!" osvaja nagradu Raymond Leblanc zahvaljujući kojoj je objavljen u nakladi Le Lombard u kolovozu 2020.

"Knjiga doživljava uspjeh kod kritike i dobiva nagradu Fauve Révélation na Međunarodnom festivala stripa u Angoulêmeu 2021.", podsjeća se u najavi.

Francusko-hrvatska suradnja u području stripa i ta rezidencija dio su sporazuma bilateralne suradnje u području stripa vlade Hrvatske i Francuske, potpisanom povodom obilježavanja stogodišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Nositelji projekta su Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture Hrvatske, u suradnji s Međunarodnim centrom stripa i slikovne umjetnosti iz Angoulêmea.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

STRIP, CETEŽI, Maurane Mazars