Svijet

Von der Leyen: Rusija koristi zalihe hrane kao oružje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rusija koristi zalihe hrane kao oružje što ima globalne posljedice te se ponaša jednako kao i u energetskom sektoru, rekla je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Govoreći na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj, rekla je da je "globalna suradnja protuteža ruskoj ucjeni".

"U Ukrajini koju je okupirala Rusija, vojska oduzima zalihe žita i strojeve. A ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i sjemenki suncokreta", dodala je von der Leyen.

EU je obećala da će otvoriti "kanale solidarnosti" s Ukrajinom - alternativne logističke rute da pomogne zemlji u izvozu žitarica.

Ministri poljoprivrede iz zemalja EU-a sustaju se u utorak u Bruxellesu kako bi raspravili o tom pitanju.

Ruska invazija Ukrajine i pokušaj zapada da kazni Moskvu izolacijom uzrokovali su rast cijena žitarica, jestivog ulja, gnojiva i energije.

Kremlj je rekao u ponedjeljak da je zapad odgovoran za globalnu krizu hrane tako što je uveo najteže sankcije Rusiji u modernoj povijesti zbog rata u Ukrajini.

Rusija blokira izvoz 20 tona žitarica iz Ukrajine, prvenstveno u Sjevernu Afriku i Aziju, objavila je njemačka vlada.

Von der Leyen je nazvala rusko bombardiranje skladišta žita i blokadu poljoprivrednog izvoza "sramotnim postupcima" zbog kojih su cijene pšenice drastično narasle.

"Rusija sada gomila svoj izvoz hrane kao način ucjene - zadržava zalihe kako bi podigla globalne cijene ili trguje pšenicom u zamjenu za političku podršku", rekla je von der Leyen. "Koristi glad i žito za postizanje moći."

Von der Leyen je u svom govoru također predložila korištenje ruske imovine da se financira obnova Ukrajine nakon rata.

"Trebamo učiniti sve što je u našoj moći, uključujući, ako je moguće, i rusku imovinu koju smo zamrznuli", rekla je von der Leyen, govoreći o sankcijama Europske unije prema ruskim pojedincima i tvrtkama.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, Ursula von der Leyen