Zagreb

PETEK (SDP): Nema uvjeta da u srpnju krene novi način prikupljanja komunalnog otpada

Piše: PolitikaPlus/Hina
Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek (SDP) kritizirao je u utorak gradsku vlast zbog nepripremljenosti infrastrukture tvrdeći da trenutno nema uvjeta za uvođenje novog sustava prikupljanja komunalnog otpada najavljeno za 1. srpnja. 

“Ako vrećice nisu dostupne, ako nema dozvola za bokseve, ako nema sporazuma Čistoće i stanara, nema uvjeta za primjenu nove odluke”, istaknuo je Petek na konferenciji za medije Kluba SDP-a u Gradskoj skupštini.

Najavio je kako će SDP na sjednici u četvrtak od Gradske uprave zatražiti izvješće o aktivnostima i pripremi za uvođenje nove odluke o gospodarenju komunalnim otpadom. Poručio je kako informacije “ne ohrabruju” da će novi sustav biti spreman 1. srpnja, kako je to bilo planirano. 

Od 1. srpnja u Zagrebu se planira uvođenje novog sustava s tipiziranim vrećicama koje će omogućiti individualiziranje naplate odvoza komunalnog otpada, kao i uvođenje spremnika koji će biti pod nadzorom vlasnika.

Petek je poručio da trenutno, pet tjedana prije tog roka, ima mnogo problema u pripremi za uvođenje novog sustava. Poručio je da "vrećice nisu niti tiskane, a kamoli u distribuciji", te da tipizirani boksevi tek trebaju biti postavljeni.

“Morat će se dogoditi odgoda, a ta odgoda je oko 30 milijuna kuna mjesečno manje za Holding”, istaknuo je Petek te podsjetio da je novi sustav uvršten u plan poslovanja Holdinga, a da će odgoda smanjiti mogućnost da Holding posluje kako je planirao. 

“Želimo vidjeti napredak u sustavu odvajanja i prikupljanja i odvoza otpada. Trenutno ga ne vidimo, on ne funkcionira dobro”, rekao je Petek te ustvrdio kako su građani ponovno frustrirani jer se otpad niti po sadašnjem sustavu ne odvozi redovito.

“To je izuzetno frustrirajuće da, nakon godinu dana, nisu uspjeli detektirati probleme u sustavu i riješiti ih”, istaknuo je.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac poručio je kako ta stranka, kao koalicijski partner vlasti, želi vidjeti rješenja. 

“Kao partneri i kao građani, pozdravljamo i pomažemo svaku reformu, ali ne želimo da ta reforma bude prevaljena na leđa građana”, poručio je Gotovac i vladajućima ponudio pomoć u pronalaženju najboljih rješenja.

Gradska uprava u utorak je predstavila izgled tipiziranih bokseva, koje će se o trošku vlasnika koji to zatraže, postaviti na javne površine. Petek je pak istaknuo kako bi se postavljanje tih bokseva trebalo podmiriti iz pričuve, osim u slučaju podstavljanja podzemnih bokseva u centru grada, što će ići na trošak grada.  

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

renato petek, sdp