Hrvatska

Ćorušić: Spreman sam braniti svoje liječničko postupanje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić odgovorio je u utorak na medijske napise povodom njegova gostovanja u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" te istaknuo da je svoje liječničko postupanje spreman braniti pred stručnim povjerenstvima i komisijama, kao i mjerodavnim institucijama.

"U odnosu na navode o 'pogrešno odstranjenom jajniku', ponavljam kako sam stava da se ne radi o 'nesavjesnom liječenju', što sam bio spreman dokazivati i sudskim putem", izvijestio je Ćorušić u priopćenju te dodao da, po tadašnjem savjetu pravnika, do toga nije došlo.

Ne ulazeći u detalje samog slučaja, dodao je, bitna je okolnost kako ni sama pacijentica nije smatrala potrebnim poduzeti nikakve druge mjere kojom bi se ispitala moja odgovornost te ispitao moj dotadašnji, kao i daljnji rad u struci.

"Ističem kako nijedan drugi postupak povodom spornog događaja nije pokrenut, a ja sam tada bio kao i danas spreman svoje liječničko postupanje braniti pred stručnim povjerenstvima i komisijama, kao i mjerodavnim institucijama", istaknuo je.

S obzirom na to da se javno spominje potencijalna povreda prava pacijenata sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, Ćorušić kaže da nije javno iznio nikakve relevantne okolnosti slučaja, a koji već nisu bili prethodno dostupni javnosti.

"Naglašavam da navodi vezani za navedeni slučaj nisu predstavljali činjenično očitovanje o slučaju, već prvenstveno moj osobni – profesionalni sud na postavljeno pitanje. Međutim, govoreći o konkretnom slučaju, žalim što pozitivni ishodi ostvareni za pacijenticu, a kao rezultat mog djelovanja, nisu doprli do javnosti, za razliku od negativnih okolnosti koje je voditelj istaknuo", istaknuo je.

Ćorušić je također demantirao nedavne objave na portalu index.hr i u Nacionalu u kojima ga se opisuje kao navodnog obiteljskog nasilnika te nositelja oružja, a što prenose i drugi mediji, te je najavio da će zaštitu svojih prava i interesa zatražiti sudskim putem. 

Iz Hrvatske liječničke komora u utorak su potvrdili da su od Ćorušića zatražili očitovanje zbog mogućeg kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije te mogućeg kršenja Kodeksa vezano za čuvanje liječničke tajne, no nisu zatražili očitovanje zbog pogrešnog medicinskog postupka.

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata podnijela je prijavu Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravstva protiv Ćorušića tražeći njegovu ostavku i sankcije. Iz HUBOL-a očekuju da nadležne institucije postupe u skladu sa svojim ovlastima u slučaju protuzakonite javne objave zdravstvenih podataka pacijenata.

Te su reakcije uslijedile nakon što je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić u nedjelju, prilikom gostovanja na HTV-u, iznio cijelu povijest bolesti i medicinske dokumentacije te je naveo prezime pacijentice.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ante Ćorušić