Hrvatska

Jandroković i Kondratiuk: Hrvatska će i dalje pomagati Ukrajini

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine kojoj će i dalje humanitarno, politički i tehnički pomagati, rekao je u četvrtak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

On je u Zagrebu razgovarao s potpredsjednicom ukrajinskog parlamenta Olenom Kondratiuk koja je zahvalila na dosadašnjoj pomoći, uključujući prihvaćanje tisuća ukrajinskih izbjeglica.

"Jandroković je istaknuo snažnu solidarnost i duboko suosjećanje hrvatskog naroda s ukrajinskim, kao i punu političku potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i neovisnosti Ukrajine", stoji u saborskom priopćenju.

Kazao je da Hrvatska, koja je i sâma bila žrtva agresije, razumije teško stanje u kojem se nalaze ukrajinski branitelji i narod.

"Hrvatska će i nadalje pomagati Ukrajini na političkoj, humanitarnoj, tehničkoj, financijskoj i diplomatskoj razini", istaknuo je Jandroković.

Kondratiuk je izvijestila je o aktualnoj vojnoj i humanitarnoj situaciji u Ukrajini te prenijela njihova nastojanja za što skorijim kandidacijskim statusom za članstvo u Europskoj uniji.

"Zahvalila je Hrvatskoj na stalnoj potpori europskim težnjama Ukrajine i na spremnosti prenošenja hrvatskih iskustava i pružanju pomoći u razminiranju, rehabilitaciji i liječenju ratnih veterana te mirnoj reintegraciji okupiranih područja i poslijeratnoj obnovi", navodi se u priopćenju.

Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta bila je u utorak i na zajedničkoj sjednici saborskih odbora za vanjsku politiku i europske poslove, a kasnije će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, ukrajina, jandroković