Crna kronika

KRIMINAL: Ilegalnim arheološkim istraživanjem sakupio tisuću vrijednih predmeta

Piše: PolitikaPlus

U pretrazi doma 49-godišnjeg mještanina Sotina nedaleko Vukovara policija je pronašla 1080 predmeta za koje se utvrdilo da imaju arheološku vrijednost, a do kojih je osumnjičeni došao nedozvoljenim vlastitim arheološkim istraživanjima.

Policija je izvijestila kako je zbog sumnje da je 49-godišnjak proveo nezakonita arheološka istraživanja kod Sotina, gdje je i pronašao predmete, zatražila ekspertizu od Konzervatorskog odjela u Vukovaru.

Konzervatori su utvrdili da je od 1080 komada oko 90 posto zbirke čine arheološki predmeti koji imaju svojstvo kulturnog dobra, a koje ima znatnu veličinu i vrijednost, izvijestili su iz policije.

Riječ je o predmetima iz raznih povijesnih razdoblja, od prapovijesti do novog doba.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je ilegalni arheolog na lokalitetu kod Sotina detektorima metala istraživao bez odobrenja nadležnog tijela i pritom  pronašao vrijedne predmete koji su kulturno dobro u vlasništvu države.

Pored pronađenih predmeta zbog čega je kazneno prijavljen, policija je tijekom pretrage osumnjičenikova doma oduzela i tri zračne puške te jedan pištolj pa će biti i prekršajno prijavljen zbog oružja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ARHELOGIJA, KRIMINAL