Regija

UHIĆEN U SRBIJI: Pao osramoćeni špijunski šef

Piše: PolitikaPlus/Hina

Jedan od donedavnih čelnika ukrajinske obavještajne službe SBU Andrij Naumov, kojega je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij smijenio 31. ožujka optuživši ga za veleizdaju, uhićen je ovih dana u Srbiji, javlja ukrajinski portal Obozrevatel, piše u nedjelju Jutarnji list.

Informaciju da je uhićen nekadašnji general - koji je iz Ukrajine pobjegao samo dan prije početka ruske invazije - potvrdilo je i srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova, navodeći samo inicijale.

Prema dosad raspoloživim informacijama Naumov je uhićen na jugu Srbije zajedno s jednim njemačkim državljaninom, navodno njegovim vozačem, pod sumnjom za pranje novca.

O njihovu je privođenju srbijanski MUP izvijestio u srijedu navodeći da su im granični policajci na graničnom prijelazu Preševo, na ulazu u Sjevernu Makedoniju, pronašli 607.990 eura i 124.924 dolara u gotovini te dva draga kamena - smaragda.

Ni novac ni drago kamenje nisu prijavili te ih se stoga tereti da su sve stekli kriminalnim aktivnostima te s njima pokušali napustiti Srbiju.

Prepraćeni su u istražni zatvor u Nišu gdje čekaju da ih se izvede pred sud. Tereti ih se za "ilegalno trgovanje vrijednim pokretninama", prenose ukrajinski mediji, a prema zakonima Srbije za takvo se djelo može dobiti kazna od jedne do čak 12 godina zatvora. Težina kazne ovisi o okolnostima zločina te o vrijednosti zaplijenjenih sredstava.

Međutim, kod Naumova je stvar nešto drugačija. Iako i dalje ukrajinski državljanin, nije zatražio konzularnu pomoć niti se obratio predstavnicima Ukrajine u Srbiji. Ukrajinski mediji stoga spekuliraju da je moguće kako osramoćeni Naumov - koji je ostao bez čina generala nakon što ga je Zelenski smijenio - ima namjeru pokušati kupiti svoju slobodu drugim sredstvima.

Sreća za Naumova - a potencijalno veliki problem za Ukrajinu - je činjenica da je trenutačni ministar unutarnjih poslova Srbije nitko drugi do Aleksandar Vulin, političar za kojeg bi se moglo reći da pripada redu najodanijih Putinovih poslušnika u vladi Aleksandra Vučića. Nekadašnji visoki dužnosnik ukrajinske tajne službe zasigurno ima obilje informacija koje bi dobro došle Kremlju, a koje bi im Vulin mogao pribaviti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, ukrajina, špijun