Kultura

ZAGREB: Uz neizvjesnu budućnost u ponedjeljak počinje slavljenički 15. INmusic festival

Piše: PolitikaPlus/Hina

Četverodnevno 15. izdanje INmusica počinje u ponedjelak i ugostit će Killerse, Nicka Cavea, Deftonese, Kasabian i druga velika rock imena, ali šef festivala Zoran Marić upozorava kako je budućnost INmusica neizvjesna ne uspostavi li se strateško partnerstvo s Gradom Zagrebom.

"Za slavljenički, 15. INmusic sve je spremno, a za ovo posebno izdanje festivala po prvi put smo dodali i još jedan, četvrti festivalski dan", rekao je Marić Hini.

Poručuje kako su posljednje dvije godine ostavile velik danak organizatorima koncerata diljem svijeta, pa tako i njima, no sudeći po broju prodanih ulaznica, na Jarun se festival  vraća u najvećem izdanju dosad.

Među 20 najboljih festivala uz najmanju cijenu ulaznice

Potvrdu kvalitete programa INmusic dobiva iz godine u godinu, a jedan od najuglednijih glazbenih medija, britanski New Musical Express, uvrstio ga je  među 20 najboljih festivala na svijetu.

Ujedno ima najmanju cijenu festivalske ulaznice u Europi, gdje cijena karte za pojedinačni nastup nekog od izvođača košta više nego za cijeli četverodnevni festival u Zagrebu.

"Međutim, potrebno je još puno raditi na tome da bi INmusic festival mogao nastaviti s održavanjem u Zagrebu", upozorava Marić.

Drži da bi Idealan dogovor bilo iskreno i argumentirano strateško partnerstvo s Gradom Zagrebom u kojem bi se javni interes štitio i promicao kroz kvalitetan glazbeni program međunarodne relevantnosti.

Uložena sredstva višestruko bi se vraćala kroz milijune eura prihoda lokalnoj zajednici, a to bi partnerstvo aktivno gradilo i pozicioniralo Zagreb kao grad s osvještenim identitetom.

Ove se godine očekuje čak 45 posto stranih posjetitelja na festivalu što je najveća brojka do sada. Procjenjuje se da će strani gosti generirati potrošnju od najmanje 50 milijuna kuna za vrijeme boravka u Zagrebu i Hrvatskoj.

Bez strateškog partnerstva s Gradom nema festivala

"Smatramo da ovakav program, kao i u slučaju drugih gradskih festivala diljem Europe, treba ostvarivati maksimalnu potporu u iznosu od 30% troškova festivala kroz sva javna sredstva, a kao osigurač u zaštiti javnog interesa, smatramo da ovakav festival mora sam zaraditi 70% sredstava potrebnih za realizaciju", smatra direktor INmusica.

Ističe da se svi usporedivi europski festivali realiziraju kroz strateška višegodišnja partnerstva sa svojim gradovima u jasno definiranim uvjetima.

"S druge, INmusic svake godine treba pogađati koji će nenajavljeni račun i na koji iznos stići iz gradskih institucija ili koji jednoznamenkasti postotak potpora će 'kapnuti' iz proračuna Turističke zajednice Grada  - što čini ovakvu situaciju u Zagrebu neodrživom", rekao je Marić.

Bez strateškog višegodišnjeg partnerstva s Gradom, dodao je, međunarodno relevantan festival, a INmusic to već niz godina jest, ne može se nastaviti održavati u Zagrebu jer uvjeti međunarodnog konteksta to ne dozvoljavaju.

"Upravo zbog povjerenja koje imamo i kod publike i kod najvećih bendova na svijetu, INmusic festival neće neodgovorno ići u novi ciklus održavanja u gradu Zagrebu ukoliko izostane osnovni preduvjet koji imaju svi festivali u Europi, a to je strateško partnerstvo", kazao je Marić Hini uoči 15. izdanja INmusica.

Impresivan sastav izvođača

Prvoga dana festivala, 20. lipnja headlineri su The Killers koji za glavnu pozornicu INmusic festivala pripremaju pravi spektakl, a prije njih će ondje nastupati IDLES, Hinds, Paul the Walrus te pobjednici INmusic Breakthrough natječaja Nocktern.

Fontaines D.C., KOIKOI, Benston i The Splitters će istoga dana svirati na World stageu, dok će publiku na Hidden stageu zabavljati Afrodelic, Je Veux, Black Room i Slow Cured.

Nick Cave & The Bad Seeds, koji u Hrvatrskoj imaju strastvenu i vjernu publiku, uveličat će drugi dan festivala svojim snažnim nastupom.

Osim njih na glavnoj pozornici festivala će 21. lipnja nastupati White Lies, Amadou & Mariam, Daliborovo Granje te Neon Iglu. Na World stageu publika će imati priliku poslušati Porto Morto, Šumski, Neon Wife i Malady Lane, dok će Dry Cleaning, Rebel Star, Tus Nua i Freaktion svirati na Hidden stageu.

Moćni Deftones zavladat će glavnom pozornicom INmusica u srijedu, 22. lipnja, a prije njih će svirati Royal Blood, Gogol Bordello i Šarena pojava. Sleaford Mods, Them Moose Rush, Ochi i Billie Joan nastupit će na World stageu, dok će Hidden stage trećeg dana festivala preuzeti A/lpaca, Pomelo Chess Society, Clone Age i Dystopia.

Kasabian će svojim nastupom zaključiti dodatni, četvrti dan na glavnoj pozornici INmusic festivala #15, na velikoj završnici 23. lipnja. Roisin Murphy, The Comet is Coming, Panda Rhei i Tidal Pull krasit će istu pozornicu ranije istoga dana.

Rival Sons, Tamikrest, Šiza i Miriiam nastupit će na World stageu, dok će Snapped Ankles, Mordai, LHD i Gradske bitange svirati na Hidden stageu zadnjeg dana festivala. U prodaji su jednodnevne ulaznice i za četvrti dan INmusic festivala #15, a možete ih nabaviti u festivalskom webshopu.

INmusic festival isttiče da na svakom izdanju okuplja ponajbolja imena suvremene glazbene scene predstavljajući najaktualnije glazbene i kulturne sadržaje hrvatskoj i inozemnoj publici.

Osim koncertnoga programa, sva četiri dana festivala će na Tesla Tower stageu biti VJ program, DJ program će se odvijati na nekoliko punktova kao što su Night stage, Šuma Striborova i Silent party, a ponovno će biti otvoren i Karaoke stage.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB