Zagreb

ZAGREB: Socijaldemokrati predlažu da radnički pokaz u Zagrebu košta 100 kuna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Socijaldemokrati predvođeni saborskim zastupnikom Davorom Bernardićem u ponedjeljak su u zagrebačku Gradsku upravu predali prijedlog da mjesečni pokaz za zaposlene košta 100 kuna, a na konferenciji za novinare ispred Gradske uprave upozorili su i na problem otpada u Zagrebu.

"Kako bi rasteretili naše sugrađane predlažemo da cijena pokaza ZET-a za zaposlene bude 100 kuna umjesto dosadašnjih 360 kuna te da cijena za umirovljenike, studente i učenike bude 50 kuna", rekao je Bernardić, koordinator Udruge Socijaldemokrati za Grad Zagreb.

Osim što bi financijski rasteretila građane, ta bi mjera imala i pozitivan ekološki utjecaj zbog smanjenja emisije stakleničkih plinova kroz poticanje korištenja javnog prijevoza, što bi rezultiralo i smanjenjem prometnih gužvi na cestama.

"Dakle, ovo je antiinflacijska, zelena, a ujedno i prometna mjera“, rekao je Bernardić.

Socijaldemokrati predlažu i subvencioniranje cijene za privatne dječje vrtiće budući da su, kako navode, zbog rasta cijena energenata i drugih troškova oni najavili poskupljenje svojih usluga čak i za 700 kuna mjesečno.

"Gradski vrtići do sada su se plaćali 400 kuna, a privatni 1400 kuna. S najavljenim poskupljenjem privatni vrtić bi koštao mjesečno preko 2000 kuna", rekao je i predložio dodatnu subvenciju.

U ime Udruge "Socijaldemokrati" prijedloge su, uz Bernardića,  predali i saborski zastupnici Kluba Socijaldemokrata Nikša Vukas i Vesna Nađ.

Bernardić je gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću uputio i pitanja o tome zašto se po pojedinim četvrtima otpad ne odvozi u propisanim rokovima te hoće li građanima zbog toga biti vraćen dio novca.

"S druge strane, svjedoci smo da je odluka o zbrinjavanju komunalnog otpada odgođena i neće stupiti na snagu u predviđenom roku. Moja pitanja prema gradonačelniku su: Što to znači za građane, a što za njihove račune? Kada će ta odluka stupiti na snagu, koje će biti cijene vrećica i gdje će se moći kupiti, kolike će biti marže? Hoće li biti prostora za manipulaciju, na koji će se način kontrolirati sustav?", upitao je Bernardić te dodao da su mnoga pitanja dosad neriješena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, POKAZ, PRIJEVOZ