Hrvatska

PLENKOVIĆ: Treba nam bager da sve to Milanovićevo štetočinstvo duboko zakopamo i zabetoniramo u neko sklonište

Ja mislim da je veleizdajnik onaj koji JE odlazio u Komšićevu kampanju i koji je poticao da on postane član Predsjedništva BiH. To je bio on, a ne ja.

Piše: PolitikaPlus/HRT

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sastanka Europskog vijeća da je Hrvatska dobila potporu za ulazak u eurozonu. S ovime je, kaže, ostvaren jedan od strateških ciljeva Vlade RH.

Ovo je godina isporuke, dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju i kada je riječ o euro području i kada je riječ o schengenu, istaknuo je.

Mi smo država koja je provela najkraći period u europskom tečajnom mehanizmu II, čak kraće nego Slovenija. To znači da smo ciljeve ostvarili na najbolji mogući način, dodao je. 

Istaknuo je da je na sastanku bilo riječi i o cijenama energenata, hrane, sirovina, građevinskih materijala i inflacijskim pritiscima. Podsjetio je i na jučerašnje odluke u vezi sa statusom kandidata za EU za Ukrajinu i Moldaviju te preporukama za BiH. Premijer Plenković komentirao je i izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ga je nazvao izdajnikom. 

On nastavlja u tom svom neozbiljnom pristupu vanjskopolitičkom angažmanu. Nastoji minirati sve dobro što radi Vlada RH. Ja mislim da je veleizdajnik onaj koji odlazi u Komšićevu kampanju u Sarajevu i koji je poticao nekoga, za koga se zna da Hrvati nisu glasali za njega tada, a većinom neće ni sada - da postane član Predsjedništva BiH. To je bio on, a ne ja.

Radio je direktno na štetu hrvatskog naroda u BiH, a osobito na štetu HDZ-a u BiH. Njegove izjave pokazuju da nema apsolutno nikakvog znanja o tome kako zemlja napreduje prema statusu kandidata, jer očito ne zna. Nije se time bavio ni prije, kada smo ulazili u Europsku uniju, a ne zna niti sada.

Da bi netko dobio status kandidat potrebno je da se ispune kriteriji, da se o tome očituje Europska komisija, da se stekne jedna politička volja na razini država članica. Budući da o tome nije znao ni prije, ne zna niti sada, izjavio je Plenković.

Floskule koje nastoji baciti u eter imaju jedan cilj – štetiti interesima nama i Hrvatima u BiH”, rekao je Plenković te dodao: “Ja to nazivam štetoničkom politikom. Kad netko u nekoliko mjeseci izvrijeđa SAD, EU, predsjednicu EK-a, uvrijedi BiH, prije svega Bošnjake u BiH, onda je rezime te štetočinske politike toliko velik da nama treba velika metla, gotovo bager da sve to štetočinstvo duboko zakopamo i zabetoniramo u neko sklonište”.

“Nakon prijetnji Finskoj i Švedskoj, sad je pobjegao od svojih riječi. Razmjeri reputacijske štete za Hrvatsku, prije svega za njega, ali on je kompletno nebitan, on je ovako i onako izoliran, su jako veliki. Na sreću, postoje Vlada, odgovorna politika i naša postignuća. Razlika između naših postignuća i njegovih rušenja je sada tako velika da je vidi i onaj koji ne zna baš ništa o vanjskoj politici”, kazao je Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, andrej plenković