Hrvatska

ANALITIČARI: Puljkov rezultat na granici trijumfa, drugog kruga de facto nema

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kandidatu za gradonačelnika Splita Ivici Puljku (Centar) pobjeda u drugom krugu je osigurana, ocijenili su u ponedjeljak analitičari Davor Gjenero, koji tvrdi da drugog kruga de facto nema, i Žarko Puhovski koji dodaje da su rezultati prvog kruga uspjeh koji graniči s trijumfom. 

Prvi krug prijevremenih izbora u Splitu, održanih zbog ostavki koje su gradonačelnika Puljak, njegovi zamjenici i vijećnici Gradskog vijeća podnijeli u travnju, završili su velikom prednošću Puljka pred ostalima.

On je kao gradonačelnički kandidat u Splitu dobio 48,73 posto glasova birača, dok je 25,67 posto glasova birača dobio nezavisni protukandidat kojeg podržavaju HDZ i HSS, Zoran Đogaš. I Gjenero i Puhovski ističu da je Puljak siguran pobjednik drugog kruga. 

“O tome nema nikakve diskusije”, ističe Puhovski.

Gjenero razlog za to vidi u tome što, među ostalim, birači nemaju toliku političku napetost koja bi ih tjerala da izađu na izbore i spriječe Puljkovu pobjedu.

Obojica analitičara se slažu da je afera u predizbornoj kampanji oko prepiske dogradonačelnika Bojana Ivoševića i gradskog vijećnika Luke Barišića s navodnim djevojkama iz Srbije, pomogla, a ne odmogla Puljku u kampanji. 

Gjenero to objašnjava pojavom da su birači Puljka, zbog podmetnute afere, doživjeli kao žrtvu.

“Na kraju su ih oslobodili krivice zbog onoga zbog čega bi, u nekoj drugoj situaciji, mogli odgovarati, a to je da su uletjeli u trapulu u kojoj se nisu baš pametno ponašali”, ocjenjuje Gjenero. 

Dodaje da je ta afera vrlo slična onoj sa Puljkovom snimkom iz prošle kampanje na kojoj “navodno pjeva ustaške pjesme” te da je Puljkov tim u oba slučaja imao dobru strategiju za smanjivanje nastale štete.

Na kraju su birači, umjesto da kazne Puljka zbog toga ili činjenice da je on bio element nestabilnosti i svojom ostavkom uzrokovao prijevremene izbore, krivca za tu situaciju pronašli u drugima.

“Kerum je, meni se čini, kažnjen jer je prepoznat kao akter koji je sudjelovao u namještanju afere”, kaže Gjenero i dodaje da su birači kaznili i Puljkove partnere koji nisu bili puno suradni u prvoj godini mandata. 

“Biračko tijelo uvijek ispostavi račun onoga koga procijeni za krivca jer je moralo izaći na prijevremene izbore”, poručuju Gjenero. 

Govoreći o aferi, Puhovski ističe da mu je pomogla da učvrsti svoju listu u personalnom smislu, ali i uočava da je značajno ojačala poziciju dogradonačelnika Ivoševića.

“Sada je za Puljka, po mojem sudu, ozbiljan izazov Ivošević jer je postao ne samo jaki dogradonačelnik, nego i igrač za ubuduće. Potencijalna konkurencija iznutra, a možda i izvana”, primjećuje analitičar. 

Objašnjavajući Puljkov uspjeh, Puhovski ističe kako su birači koji su bili na njegovoj strani bili motivirani za izlazak na izbore.

No, dodaje da je njegovom uvjerljivom vodstvu pridonijela i  zasićenost biračkog tijela spram političke elite, ne samo u Splitu nego i šire. 

“Split će od jučer biti drugi najveći grad pored Zagreba u kojemu ni HDZ ni SDP ne igraju neku bitnu ulogu u upravljanju gradom, a to je već neka vrsta pomaka, bez obzira na to koliko ćemo trebati čekati da eventualno dobije konzekvencije na nacionalnoj razini”, kaže Puhovski.

Puljak je i u utrci za Gradsko vijeće dobio veliku podršku birača. Lista stranke Centra je po neslužbenim rezultatima DIP-a osvojila 42,47 posto glasova, lista HDZ/HSS-a 23,81 posto, lista HGS-a 7,11 posto, Mostova lista 6,61 posto, lista SDP/HSU-a 5,75 posto, te lista koalicije DP/HDS/HSP-a i Hrvatskih suverenista 5,63. 

Listi sada treba još jedna ruka kako bi oformili većinu u Gradskom vijeću. Dok Puhovski predviđa da će Puljak prije većinu dogovoriti s SDP-om, nego s MOST-om, Gjenero kaže kako je to teško procijeniti, ali smatra da taj dogovor Puljka neće puno koštati.

“Sigurno je to, kada vam fali samo jedan glas, da ćete ga sigurno imati, i to na takav način da vaši temeljni prioriteti ne dođu u pitanje”, poručuje Gjenero.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivica puljak, analitičari