Mojbiz

Kontrola javne nabave: Na postupke javne nabave tri i pol žalbe dnevno

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave lani su u prosjeku dnevno stizale tri i pol žalbe, ukupno njih 1176, a svaka druga bila je opravdana, piše u srijedu Večernji list.

Komisija je proučavala dokumentaciju i odluke o odabiru u prosječno 25 slučajeva tjedno. Ukupno je lani raspisano 12.495 raznih natječaja, pa iz komisije pojašnjavaju kako su kontrolirali 6,75 posto postupaka javne nabave, a i 5,69 posto davanja koncesija.

Firme su se najčešće žalile kad posao ne bi dobile, odnosno kad je odabrana druga tvrtka, a u 30 posto slučajeva i odmah pri objavi dokumentacije natječaja. Što se žalitelja tiče, 35 ih je bilo s više od šest prijava, a najviše ih je uložio Trames d.o.o. iz Dubrovnika, ukupno 17, od čega im je njih deset prihvaćeno.

U DKOM-u kažu da je nastavljen trend visokog postotka usvajanja žalbi u odnosu na 2020., pa je gotovo svaka druga žalba bila opravdana.

Više od dvadeset natječaja zaustavljeno je lani u Gradu Zagrebu, HEP-u, Hrvatskim cestama, Hrvatskim autocestama te Hrvatskom operateru prijenosnog sustava. A upravo su Grad Zagreb, Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Hrvatski operater prijenosnog sustava te Hrvatske vode u top pet naručitelja koji su lani platili i najveće iznose troškova žalbenog postupka.

Prosječno vrijeme od primanja žalbe do donošenja odluke je 27 dana, tri manje nego 2020., a kad se radi o projektu EU, za odluku je potrebno samo 12 dana, dok je godinu ranije bilo potrebno 25.

Naknade koje žalitelji moraju platiti ako žele pokretanje postupka ovise upravo o “težini” natječaja. Ako je procijenjena vrijednost nabave, primjerice, 750 tisuća kuna, naknada je pet tisuća, a vrijedi li natječaj više od 60 milijuna kuna, naknada je 100 tisuća.

 U 2021. godini s osnova naknada za pokretanje žalbenog postupka uplaćeno je u državni proračun 17,3 milijuna kuna, što je 8 posto više nego 2020., a to je i 6,6 milijuna kuna više nego što je uopće u 2021. planirano za rad komisije. A on se financira upravo iz proračuna, koji, žale se, nije prema njima posebno velikodušan.

S obzirom na značaj i ulogu Državne komisije u održavanju dinamike gospodarskih aktivnosti i velikih infrastrukturnih projekata u planiranim i predviđenim rokovima, kao i ulogu koju pravodobno rješavanje žalbi ima na povlačenje sredstava iz EU, u DKOM-u kažu da nije izvjesno da će se postignuta kvaliteta odluka moći održati na postignutoj razini, ako se u narednim godinama ne osiguraju adekvatna sredstva za rad

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NATJEČAJI, JAVNA NABAVA, ŽALBE