Hrvatska

HALMED: Većina nuspojava nisu bile ozbiljne, u dva slučaja povezanost cjepiva i smrti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je u srijedu izvješće o prijavama sumnji na nuspojave lijekova u 2021. godini u kojem ističe da većina prijavljenih nuspojava nisu bile ozbiljne, dok je u dva slučaja utvrđena povezanost cjepiva protiv covida i smrti.

Tijekom prošle godine HALMED je zaprimio ukupno 9966 prijava sumnji na nuspojave lijekova i 6613 prijava mogućih nuspojava na cjepiva protiv covida, dok je u toj godini utrošeno sveukupno 4,7 milijuna doza cjepiva.

HALMED je istaknuo kako je u podacima izražen utjecaj prijavljivanja sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida uslijed procjepljivanja građana, tako je zabilježen porast od 337 posto u broju prijava pristiglih od pacijenata, koji su svoje sumnje lani prijavljivali u tek nešto manjem broju nego liječnici. 

Većina zaprimljenih prijava za sve lijekove i cjepiva protiv covida ne klasificiraju se kao ozbiljne, već su očekivane, blagog karaktera te prolaze kroz nekoliko dana.

Najčešće su prijavljene vrućica i povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bol na mjestu primjene cjepiva, zimica, bolovi u mišićima, umor, slabost, mučnina, malaksalost i bolovi u zglobovima.

Među ozbiljnim prijavama za cjepiva protiv covida zabilježene su reakcije preosjetljivosti, kod kojih je uz primjenu antialergijskih lijekova u svim slučajevima došlo do oporavka. Također, zabilježeni su reakcije pareze lica, tromboembolijski događaji te nesvjestice.

Sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom

Za cjepiva protiv covida lani su zaprimljene dvije prijave sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom, za koje je utvrđen stupanj uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva.

U jednom je slučaju prijavljen vrlo rijetki sindrom tromboze s trombocitopenijom za koju je povezanost s primjenom cjepiva Vaxzevria (AstraZeneca) ocijenjena kao "vjerojatna".

U drugom slučaju prijavljen je rijetki oblik pretjerane imunološke reakcije za koju je povezanost s primjenom cjepiva Jcovden (Janssen) ocijenjena kao "moguća".

Također, za 15 prijava utvrđeno je da uzročno-posljedična povezanost nije vjerojatna.

HALMED će nastaviti pratiti sve informacije vezane uz sigurnost primjene cjepiva protiv covida u Hrvatskoj i inozemstvu te izvještavati o svim novim saznanjima.

Podsjećaju kako su svi lijekovi i cjepiva temeljito ispitani u kliničkim ispitivanjima, no neke se nuspojave ili njihova učestalost uoče tek nakon stavljanja u promet i početka primjene u velikog broja ljudi, osobito kod iznimno rijetkih nuspojava ili različitih kombinacija primjene s drugim lijekovima.

Detaljno izvješće dostupno je na poveznici.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijepivo, halmed