Svijet

Premijerka: Švedska će slijediti domaće i međunarodno pravo u izručenjima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Švedska premijerka Magdalena Andersson izjavila je u srijedu da će svako povećanje broja izručenja, kao rezultat sporazuma s Turskom da se ta nordijska zemlja primi u NATO, ovisiti o informacijama koje su primljene od turskih vlasti.

"Ovisi o tome koje informacije dobijemo od Turske na ovom području", rekla je za Reuters.

"U svim izručenjima nastavljamo slijediti švedsko i međunarodno pravo i, naravno, Europsku konvenciju o izručenju", dodala je.

Švedska i Finska poduzele su značajan korak prema članstvu u NATO-u jer je Turska u utorak ukinula veto na njihovo pristupanje nakon što su skandinavske zemlje pristale na niz zahtjeva.

Švedska i Finska obećale su da neće podržavati kurdske militantne skupine na sjeveroistoku Sirije za koje Ankara kaže da su povezane s Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

PKK je na popisu terorističkih organizacija Turske, SAD-a i EU-a.

"Ono što je u izjavi je nešto što Švedska već radi", kazala je Andersson na marginama samita NATO-a u glavnom gradu Španjolske.

"Odnosno, da ih nećemo podržati na način koji bi mogao biti prijetnja unutarnjoj sigurnosti Turske - oružjem ili financijskom podrškom - a to Švedska ni sada ne radi", dodala je.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Magdalena Andersson, švedska, turska