Hrvatska

Plenković: Spreman sam prekinuti kažnjavanje slovenskih ribara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u srijedu da je odmah "spreman prekinuti s glupom praksom" kažnjavanja slovenskih i hrvatskih ribara u Savudrijskoj ako se sa slovenskom stranom o tome postigne dogovor.  

Hrvatski je premijer danas razgovarao s potpredsjednicom slovenske vlade i šeficom njezine diplomacije Tanjom Fajon koja je u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj. 

Plenković je kazao da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje i da je "unapređenje tih odnosa posebno konzistentna politike njegove vlade".

Naglasio je da je u tome zadnjih godina napravljen velik iskorak. 

"Da, imamo to pitanje neriješene granice, Slovenija ima sidro koje zove arbitraža, a Hrvatska ima sidro odluke Hrvatskog sabora da je ta arbitraža ništavna", kazao je. 

Ali to ne znači, naglasio je, da "ne možemo raditi na pragmatičnim pitanjima" i kao primjer naveo rješenja koja će omogućiti da prestane međusobno kažnjavanje ribara koju prijeđu morsku granicu na koju svaka zemlje gleda drugačije. 

"To je nepotreban, bezvezan i glup sustav", rekao je Plenković. 

"Jer niti naši ribari plaćaju slovenske kazne niti slovenski plaćaju hrvatske", objasnio je i dodao da od toga jedinu korist imaju odvjetnici koji ribare zastupaju u prekršajnim postupcima. 

"I na kraju mi platimo našima, a oni svojima". 

"To je situacija koju sam spreman prekinuti sutra ako se dogovorimo da to prestane", zaključio je. 

Tanja Fajon ranije se u srijedu sastala sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i podržala hrvatski ulazak u eurozonu, šengen i OECD. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, slovenija