Svijet

ŠPIJUNAŽA: Šefovi MI5 i FBI-a upozorili na kinesku gospodarsku špijunažu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Šefovi FBI-a i MI5 upozorili su na porast kineske gospodarske špijunaže na Zapadu, prigodom rijetkoga zajedničkog obraćanja u središtu britanske obavještajne službe u Londonu, dok je Peking te optužbe odbacio kao neutemeljene.

Obraćajući se predstavnicima poslovnoga svijeta u Thames Houseu, glavni direktor MI5 Ken McCallum i direktor američke savezne policije Chris Wray ustvrdili su da prijetnja kineskih špijuna ne prestaje rasti.

Po McCallumu, britanska unutarnja obavještajna služba MI5 pojačala je operacije povezane s Kinom. "Danas provodimo sedam puta više istraga povezanih s Kinom nego 2018.", rekao je.

Dodao je da kineske obavještajne službe djeluju polagno i strpljivo te da su malobrojni svjesni toga da su mete. "Trenutačno se na britanskom tlu odvijaju neprijateljske aktivnosti", rekao je dodavši da su na meti znanje, tehnologija, istraživanja i slično.

Wray je dodao da je kineska prijetnja "složena, trajna i sveprisutna", opasna za SAD i Veliku Britaniju, ali i za ostale saveznike. Kina je "odlučna ukrasti vašu tehnologiju (...) i iskoristiti je da bi potkopala vaše aktivnosti i zavladala vašim tržištem", rekao je.

McCallum i Wray upozorili su i na to da bi kineska invazija na Tajvan znatno poremetila svjetsku trgovinu i industriju.

Pozvali su predstavnike poslovnoga svijeta da budu oprezni te da ukažu na eventualne prijetnje. "Kinesku komunističku partiju zanimaju naši demokratski, medijski i pravosudni sustavi. Ne zato da bi ih oponašala, nažalost, nego zato da bi ih iskoristila u svoju korist", rekao je McCallum.

Peking je putem svojega veleposlanstva u Londonu odbacio te optužbe, ocijenivši ih "neutemeljenima".

"Navodne afere o kojima su govorili obične su dimne zavjese", napisao je glasnogovornik kineskoga veleposlanstva u Ujedinjenom Kraljevstvu u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici diplomatskoga predstavništva.

"Šire sve vrste laži o Kini kako bi okaljali kineski politički sustav, pojačali antikinesko raspoloženje i njezino isključivanje i kako bi skrenuli pozornost javnosti i prikrili vlastito sramotno djelovanje", dodao je.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kina, sad, velika britanija