Hrvatska

Plenković zahvalio Mariću: Želim mu uspjeh u životu i daljnjoj karijeri

Piše: PolitikaPlus/HRT

U tijeku je sjednica Vlade RH. Premijer Andrej Plenković na početku se osvrnuo na odlazak Zdravka Marića s mjestra ministra financija, komentirao je i pravorijek u slučaju Mol - Hrvatska te druge teme.

Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na radu u našoj Vladi. Zdravko je u našj Vladi skoro šest godina, hvala mu na doprinosu, na svemu što je učinio za ukupno funkcioniranje Vlade, osobito na dio koji se odnosi na javne financije, porezne reforme, na napredak koji smo ostvarili po pitanju smanjivanja javnoga duga, izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža, vraćanje Hrvatske na razinu investicijskog kreditnog rejtinga. Doprinos oko članstva u europodručju. Želim mu uspjeh u daljnjoj karijeri, a naslijedit će ga Marko Primorac koji je također stručnjak za javne financije, poreznu politiku, fiskalnu decentralizaciju, nakon što smo prošli sva tijela koja su bitna, mi ćemo idućega tjedna predstaviti Hrvatskom saboru te sljedećega tjedna dobiti potporu za njegov rad, istaknuo je na početku premijer Andrej Plenković. 

Osvrnuo se i na pravorijek u slučaju Mol - Hrvatska.

Iznos sredstava koji je Mol tražio je 1,1 milijarda, a dodijeljeno im je 184 milijuna dolara, plus još milijun za troškove postupka i zatezne kamate. Ja ću podsjetiti da je ovo jedan od brojnih naslijeđenih sporova, poručio je dodajući da je sve započelo u Vladi Ivice Račana, a nastavljeno u vladama Ive Sanadera i Zorana Milanovića.

Premijer je rekao kako će Vlada nastaviti pratiti situaciju na tržištu derivata.

Reagirali smo na cijene na telefonskoj sjednici u ponedjeljak, ograničili cijene, napravili iskorak i prema malim distributerima. Pratit ćemo situaciju te donositi odluke. Važno je u ovoj krizi da svi damo doprinos da građani i gospodarstvo što lakše prođu kroz situacije u kojima se sada nalazimo, dodaje. 
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marić, andrej plenković