Hrvatska

Kako, gdje i na čemu uštedjeti?: Prebacivanje s plina na drva ili struju moglo bi biti još skuplje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Preorijentacija grijanja na drva u zgradama je gotovo neizvediva jer nema dovoljno spremišta za drva ni dimnjaka, kažu stručnjaci, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da će vlada ipak morati proširiti subvencije.

Poskupljenja su već sad takva da razaraju svaku pomisao na pristojan, spokojan i dostojanstven život. I moguća nestašica plina već sad izaziva jezu i ledi krv u žilama. I zato smo svi prisiljeni razmišljati i dovijati se odgovoru na ono najteže pitanje – kako, gdje i na čemu uštedjeti?

"Jedino rješenje jest početi već od ovog ljeta, već od sad, od danas, više upotrebljavati obnovljive izvore energije. Što se tiče građana, to prije svega znači upotreba sunčanih elektrana na krovovima i toplinskih pumpi. I zato ovim putem pozivam državu i Ministarstvo gospodarstva, kao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, da već ovog ljeta pokušaju pripremiti natječajne mehanizme za subvencioniranje uporabe toplinskih pumpi i obnovljivih izvora energije", kazao je energetičar Igor Grozdanović.

Toplinske pumpe, dodaje, koriste energiju zemlje. Njima crpimo toplinu iz tla. Iako su one malo skuplje nego klasični izvori energije, određenim subvencijama toplinske se pumpe prilagođavaju standardu građana i tako potičemo veću uporabu obnovljivih izvora energije, smanjenje emisija ugljikova dioksida i smanjenje posljedica klimatskih promjena. Ugradnja toplinskih pumpi ne predstavlja velike zahvate u kućanstvu, ali je u tom slučaju još uvijek bitna cijena, uzvratio je Grozdanić dodajući kako su učestali upiti građana vezano uz povratak na grijanje drvetom, pa čak i ugljenom.

"Poručio bih svima da se ne odlučuju na takav korak unatrag kako bismo zaštitili naše šume i našu prirodu, a time i nas same. Budimo održivi i neovisni".

Čelnica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević kaže da im se već sad ljudi javljaju zbog računa za plin zgroženi iznosima koje moraju platiti, i to sad kada grijanja nema i plin koriste samo za kuhanje.

I ako se ova situacija nastavi, Vlada će morati posegnuti za nekim mjerama, podjelom vaučera, subvencioniranjem dijela troškova... Savjete kako smanjiti troškove, na koje alternativne oblike grijanja prijeći, teško je davati jer je pitanje što je i koliko od toga izvedivo i primjenjivo u našim uvjetima, kaže Knežević

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ENERGIJA, GRIJANJE