Svijet

SAD: Ukrajinska prva dama pred američkim Kongresom zatražila više oružja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska, koja je u posjetu Sjedinjenim Državama, uputila je u srijedu snažan poziv američkom Kongresu za većom isporukom oružja njezinoj zemlji za borbu protiv ruske invazije.

"Zahvalni smo što su Sjedinjene Države na našoj strani u ovom ratu", kazala je Olena Zelenska dodajući da, međutim, "rat nije gotov".

“Tražim od vas više oružja (...) kako bismo zaštitili svačije domove i pravo ljudi da se živi probude u tim domovima”, rekla je.

"Pomozite nam (...) i zajedno ćemo ostvariti veliku pobjedu", dodala je tijekom govora pred američkim parlamentarcima koji su ustali sa sjedala kako bi joj zapljeskali.

Olena Zelenska popratila je svoj govor dijaprojekcijom, pokazujući snimke djece koja su međuvremenu ubijena ili ranjena u ruskim napadima.

Posebno je spomenula Lizu Dmitrievu, četverogodišnju djevojčicu s Downovim sindromom, koja je ubijena u četvrtak tijekom ruskog napada, što je tragedija koja je mnoge šokirala.

Washington je od početka ruske invazije 24. veljače poslao Ukrajini vojnu opremu vrijednu gotovo 7 milijardi dolara.

Pentagon je nedavno Kijevu isporučio precizne topničke sustave Himars, s dometom od 80 kilometara, što je omogućilo ukrajinskoj vojsci da pogodi ruske ciljeve koji su prethodno bili izvan dosega.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u utorak je pozvao na slanje više sustava Himars, rekavši da bi oni mogli "promijeniti tijek igre" i omogućiti protuofenzivu protiv ruskih snaga.

Supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska sastala se u utorak u Bijeloj kući sa svojom američkom kolegicom Jill Biden, no novinari nisu nazočili susretu.

"Od ovog posjeta prve dame očekujem značajne rezultate za Ukrajinu u smislu suradnje s Amerikom", rekao je istog dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sad, ukrajina, oružje