Svijet

UKRAJINA: Ukrajina traži da UN i Crveni križ istraže smrt zatvorenika

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ukrajina je zatražila da se Ujedinjenim narodima i Crvenom križu dopusti istražiti smrt više od 50 ukrajinskih ratnih zarobljenika (POW) u napadu na okupiranom području.

Crveni križ rekao je da traži pristup zatvoru kako bi pomogao u evakuaciji i liječenju ranjenih, prenosi BBC.

Ukrajina i Rusija međusobno su se optuživale za napad na zatvor, koji se dogodio u petak.

Neprovjerena ruska video snimka posljedica prikazuje uništene krevete na kat i  pougljenjena tijela.

Što se točno dogodilo u zarobljeničkom logoru u Olenivki, koji je pod kontrolom separatističke Narodne Republike Donjeck koju podržava Rusija, ostaje nejasno.

Ukrajina tvrdi da je to mjesto bilo meta Rusije u nastojanju da uništi dokaze o mučenju i ubijanju. Predsjednik Volodimir Zelenski opisao je incident kao "namjerni ruski ratni zločin".

Rusija pak tvrdi da su logor pogodile ukrajinske precizne rakete.

Među zatočenicima u zatvoru navodno su bili pripadnici bataljuna Azov, koji su u svibnju zarobljeni dok su branili južni grad Mariupolj, a koje je Rusija nastojala prikazati kao neonaciste i ratne zločince.

Danil Bezsonov, glasnogovornik takozvane Narodne Republike Donjeck, rekao je da je napad bio "izravan pogodak na vojarnu u kojoj su bili zatvorenici".

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je napad izveden topništvom Himars američke proizvodnje i optužilo Ukrajinu za "namjerno počinjenu" provokaciju, dok je Ukrajina  zanijekala da su izvedeni bilo kakvi raketni ili topnički napadi.

Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine pozvao je UN i Crveni križ da istraže smrt, tvrdeći da je Rusija ciljala na logor kako bi prikrila svoje postupanje prema ratnim zarobljenicima.

Također se navodi da treba odmah reagirati jer su dvije organizacije dale jamstva da će ratni zarobljenici tamo biti sigurni.

Crveni križ objavio je da traži pristup mjestu i ponudio je pomoć u evakuaciji ranjenih.

"Trenutno nam je prioritet osigurati da ranjeni dobiju liječenje koje im može spasiti život i da se s tijelima onih koji su izgubili živote postupa na dostojanstven način", stoji u priopćenju.

Novi ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin ranije je rekao da je otvorio istragu ratnih zločina povezano s ovim napadom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ukrajina, rusija