Zagreb

PROSVJED: U Zagrebu održan prosvjed zbog pokolja ukrajinskih ratnih zarobljenika

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prosvjed zbog pokolja ukrajinskih ratnih zarobljenika u zatvoru proruskih separatista u Olenivki, održan je nedjelju na Trgu Francuske Republike u organizaciji ukrajinskog veleposlanstva u Zagrebu te je s prosvjeda zatražena osuda Rusije.

U napadu su ubijena 53 ukrajinska branitelja Mariupolja, a među njima su bili i pripadnici pukovnije Azov. Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za taj napad.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič rekao je da je Rusija izvorište terorizma. "Rusi podržavaju politiku uništavanja svega, škola, vrtića. Uništavanja na brutalan način", ustvrdio je. Priznanje Rusije kao terorističke države nije samo simbolička gesta, to je snažna poruka podrške Ukrajini, istaknuo je Kirilič u izjavi novinarima.

Zahvalio je Hrvatskoj na snažnoj podršci i na gostoprimstvu za više od 20 tisuća ukrajinskih izbjeglica.

"Živjela Hrvatska i slava Ukrajini", poručio je veleposlanik Kirilič.

Potporu prosvjedu svojim je dolaskom izrazio i saborski zastupnik Domovinskog pokreta i  vukovarski branitelj Stipo Mlinarić Ćipe.

Ono što je JNA radila Vukovaru, to je Rusija napravila Mariupolju. Rusi su bacili granatu na zatvor da bi prikrili zločine, ustvrdio je Mlinarić Ćipe.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, prosvjed, ukrajina