Kultura

FILMOVI: U rujnu počinje 27. Split film festival

Piše: PolitikaPlus/Hina

Od 1. do 9. rujna ove godine u Splitu će se održati 27. izdanje Splitskog filmskog festivala, najstarije filmske i medijske manifestacije utemeljene u Hrvatskoj. 

Organizatori najavljuju da će publika osim hrvatskih filmova moći vidjeti i ostale s gotovo svih kontinenata, a neki od njih su bili prikazani na brojnim festivalima. Mlađi redatelji su se u svojim filmovima bavili pitanjima identiteta današnje mladosti.

Uz međunarodne konkurencije dugometražnih i kratkometražnih filmova na festivalu će se prikazivati programi Forum, Frame Extended, Hrvatski film i Posebni program.

Konkurenciju dugometražnih filmova čini osam međunarodnih naslova.

Babysitter, redateljice Monike Chokri, francusko-kanadska komedija, otvorit će ovogodišnji festival, dok Peter Brunner pronalazi inspiraciju za film Luzifer (Lucifer) u istinitoj priči o egzorcizmu. 

Iranska readateljica Faezeh Azizkhani predstavlja film Malakh (Skakavac), priču o četrdesetogodišnjoj Hanieh koja zbog siromaštva svoj poluautobiografski scenarij prodaje prijateljici kako bi ga pretvorila u film.

Mi vacio y yo (Moja praznina i ja), redatelja Adriana Silvestra, tematizira transseksualnost, tranzicije i način na koji pronalazimo svoje mjesto u svijetu, dok Denis Côté režira priču o tri žene koje se bore s vlastitim demonima pod nazivom Un été comme ça (Ljeto kao ovo). 

Japansko-francuska produkcija Yamabuki, redatelja Juichira Yamasakija, prati nekoliko mještana planinskog gradića Maniwa na zapadu Japana.

Li Ruijun, u svom filmu Yin ru chen yan (Povratak u prah), tematizira ruralni život, nedaće i nadu bračnog para Ma i Cao. Film Napad, redatelja Adilkana Yerzhanova, je kazakhstansko-ruska produkcija koja se bavi talačkom situacijom u seoskoj školi gradića Karatasa. 

U međunarodnoj konkurenciji kratkometražnog filma prikazat će se 24 filma, u kojoj je jedini hrvatski predstavnik Vladislav Knežević s filmom Aqualia. 

U kategoriji Hrvatskog filma, dva su dugometražna. Nakon Pule splitska publika vidjet će Illyricvm, prvijenac Simona Bogojevića Naratha, te eksperimentalni dugi film Nicole Hewitt Žene minorne spekulacije.

U istom segmentu prikazivat će se i šest hrvatskih kratkometražnih filmova, koji nisu prikazani u Splitu. 

U segmentu Forum prikazat će se peruanski film Al Oriente redatelja Jose Maria Avilesa, Bogovi Meksika, talijansko-američkog redatelja Helmuta Dosantosa, te film Noćni vrtić redatelja Mamounija Sanoua iz Burkina Faso. 

Frame Extended donosi tri dugometražna filma i to Ubojstvo eunuha Khana iranskog redatelja Abeda Abesta, Beatrix austrijskih redateljica Molene Czernovsky i Lilith Kraxner, i na kraju Magdala francuskog redatelja Damiena Manivela.

Uz mnoštvo filmova koji će biti prikazani na Splitskom filmskom festivalu, posjetitelji će moći vidjeti radove u Posebnom programu Arido Taurajo i umjetnost virtualnog i strojnog svijeta Jamesa Morgana, Retrospektiva kratkih filmova Dalibora Barića, te Program studentskih filmova akademija i sveučilišta sa svih strana svijeta.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

split, film