" />
Scena

VSTVBiH: 15. decembra imenovanje predsjednika Suda BiH


Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) će 15. decembra donijeti odluku o imenovanju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni u Vijeću.

Naime, imenovanje nositelja čelne pozicije Suda BiH uvršteno je u dnevni red naredne redovne sjednice VSTV-a BiH.

Na konkurs, koji je za spomenutu pravosudnu poziciju ranije raspisao VSTVBiH, prijavilo se šest kandidata i to: aktuelna predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i sudije tog suda Tihomir Lukes, Izo Tankić, Nenad Šeleda, Davorin Jukić i Azra Miletić.

Svi kandidati su intervjuirani tokom proteklog mjeseca i Podvijeće za predlaganje kandidata za upražnjena mjesta u Sudu i Tužilaštvu na nivou BiH dostavlja rang-listu, a u nadležnosti VSTV-a BiH je donošenje konačne odluke o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u BiH, u ovom slučaju - predsjednika Suda BiH.

Pri donošenju odluke o imenovanju VSTVBiH se rukovodi kriterijima poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno vrši dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa s radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti, ugleda i iskustva na rukovodećim poslovima.

(Fena) gk/mb