" />
Scena

Predsjedništvo razmatra učešće na samitu Afričke unije


Piše: Vladimir Grubor
Predsjedništvo BiH sutra će na redovnoj sjednici u Sarajevu razmatrati poziv za učešće na samitu Afričke unije u Etiopiji od 25. do 31. januara naredne godine.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog odluke o produžetku mandata kontingentu Oružanih snaga BiH u Organizacijsko-stabilizacijskoj misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo.

Također, planirano je i razmatranje Memoranduma o razumijevanju između vlade BiH i Vijeća Evrope o Uredu Vijeća Evrope u Sarajevu i njegovom pravnom statusu.

Očekuje se i izjašnjavanje o Prijedlogu odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o saradnji službi potrage i spašavanju između Vijeća ministara BiH i vlada Srbije, Republike Hrvatske i Crne Gore, te o sporazumu o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu državnog programa saradnje (Dio I) za 2010. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Bit će razmatrano i prihvatanje sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o saradnji između Ministarstva finansija i trezora i Međunarodne finansijske korporacije za finansiranje projekta generiranja stranih investicija u BiH, te Memoranduma o razumijevanju u oblasti arheologije između Vijeća ministara BiH i vlade Arapske Republike Egipat.

fena