A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/film-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Festival židovskog filma u Zagrebu posvećen ženama | Politika+
Kultura

FILMSKI FESTIVAL: Festival židovskog filma u Zagrebu posvećen ženama

Festival otvara dokumentarac Branka Ivande, o dječjoj glumačkoj zvijezdi predratnog Zagreba koja je umrla u vagonu za Auschwitz.

FOTO: film
Piše: Hina

Peti Festival židovskog filma, u okviru kojega će se od 22. do 28. svibnja u zagrebačkom kinu Europa prikazati 56 dugometražnih, kratkometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, održava se na temu "Žene u holokaustu" i posvećen je ženama koje su se borile za opstanak i preživljavanje u koncentracijskim logorima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.


Festival otvara dokumentarni film "Dječje carstvo (Lea i Daria)" Branka Ivande, priča o dječjoj glumačkoj zvijezdi predratnog i ratnog Zagreba koja je umrla u vagonu za Auschwitz.


Cilj Festivala je da što više mladih pogleda filmove, izložbe i predavanja o holokaustu kako se ne bi ponovilo zlo koje je vladalo četrdesetih godina prošlog stoljeća, rekao je počasni predsjednik Festivala Branko Lustig.


To je jedini festival u svijetu koji poučava o holokaustu, što je važno jer je još samo tri tisuće onih koji su preživjeli holokaust, istaknuo je Lustig, dodavši da se snima sve manje filmova o holokaustu pa bi se festival mogao preusmjeriti prema temama tolerancije.


Izrazivši žaljenje što još nije snimljen film o Jasenovcu, "jednom od najstrašnijih logora na svijetu", Lustig je najavio da Slavko Goldstein i Miljenko Jergović sada pišu scenarij za takav film.


Požalivši se na financijsku situaciju zbog čega se odustalo od dovođenja svjetskih filmskih zvijezda u Zagreb, Lustig je pohvalio Grad za potporu bez koje se, naglasio je, festival ne bi ni nastavio. Broj posjetitelja svake godine raste, na prvom festivalu bilo ih je tri tisuće, a na prošlogodišnjem sedam tisuća, dodao je.
Direktorica festivala Nataša Popović rekla je da su filmovi izabrani između 250 odgledanih, među kojima je 16 igranih, 31 dokumentarni i devet kratkih filmova.
Najavila je da će se u okviru Festivala održati dva obrazovna jutra za učenike i međunarodna filmska radionica na kojoj će se snimiti dva kratka filma, te glazbene večeri u okviru kojih će nastupiti bečka grupa "Klezmer Reloaded" i održati više slušaonica elektronske glazbe.


U programu festivala su, među ostalim, filmovi "Podići se iz pepela" o ženi koja je radila u ambulanti u Auschwitzu, "Svadbena pjesma" o prijateljicama Židovki i Muslimanki i "Racija" o dječacima u ratnom Parizu, "Moja borba" o mladom Adolfu Hitleru i "Zdravo doviđenja" o francuskom paru koji se odlučuje preseliti u Izrael.


Ulaz na Festival židovskog filma u Zagrebu je besplatan.