A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ROHATINSKI.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HNB: Nećemo mijenjati tehnike deviznih intervencija | Politika+
Burze

STAV: HNB: Nećemo mijenjati tehnike deviznih intervencija

Hrvatska narodna banka (HNB) i misija MMF-a, koja je nedavno boravila u Hrvatskoj, postigle su visok stupanj suglasnosti o većini pitanja, ali i različito viđenje o dva pitanja, priopćeno je danas iz hrvatske središnje banke iz koje poručuju da će intervencije na deviznom tržištu i u narednim razdobljima provoditi neizmjenjenom tehnikom.

Piše: Hina

Misija MMF-a, koja je od 5. do 16. svibnja boravila u Hrvatskoj u redovnim konzultacijama u vezi s člankom IV. Statuta MMF-a, objavila je danas svoju završnu izjavu u kojoj uz ostalo ističe da monetarna politika treba i nadalje biti usmjerena na postupno povećavanje međunarodnih pričuva, te ocjenjuje da je opseg dosadašnjih mjera HNB-a ograničen u predstojećem razdoblju i predlaže promjenu instrumenata te kao jedan navodi male dnevne unaprijed najavljene kupnje deviza, koje bi se provodile ako se ne pojave ustrajni deprecijacijski pritisci.

Napominjući kako su u toj izjavi predočena samo stajališta jedne strane, što bi moglo izazvati nedoumice u pogledu novčane politike u nastupajućem razdoblju, HNB se u priopćenju objavljenim na svojim internet stranicama javno očituje o tim pitanjima.

Pritom navode kako je zajednička ocjena misije MMF-a i HNB-a da je za brži oporavak realnog sektora i održiv rast BDP-a, koji bi bio potican u prvom redu inozemnom potražnjom i rastom izvoza te bitno manjim oslanjanjem na inozemno financiranje domaće potrošnje, potrebno jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva odlučnijim strukturnim reformama.

HNB i MMF se slažu kako postoji potreba nastavka provođenja politika kojima bi se smanjila eksterna ranjivost zemlje i ublažile posljedice mogućih novih vanjskih šokova osobito u situaciji nedovoljno brzog strukturnog prilagođavanja realnog sektora.

Među politikama iz nadležnosti središnje banke je i nastavak politike postupnog povećavanja trenutno rekordno visokih deviznih pričuva kao i primjene prudencijalnih mjera u funkciji osiguranja otpornosti bankovnog sustava, navode iz HNB-a-a.