A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/benedikt-xvi.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dolazak Benedikta XVI u Zagreb: Papina snažna podrška ulasku Hrvatske u EU | Politika+
Hrvatska

ZNAČENJE ZA HRVATSKU: Dolazak Benedikta XVI u Zagreb: Papina snažna podrška ulasku Hrvatske u EU

Dolazak pape Benedikta XVI u Zagreb podudara se nastojanjima Hrvatske da završi (pre)duge pregovore s Europskom unijom.

FOTO: Papa Benedikt XVI.
FOTO: Arhiva
Piše: Ivan Ornela

Skori dolazak pape Benedikta XVI. ima višestruko značenje za Hrvatsku. Tim više kad znamo kako ovaj papa, za razliku od svoga prethodnika, relativno malo putuje i pomno bira svoja odredišta. Iako je riječ o poglavaru Katoličke Crkve, pomalo je smiješno tvrditi kako se njegov posjet ne tiče ateista i pripadnika drugih vjerskih zajednica te kako bi troškove njegova posjeta trebali snositi isključivo katolici. Naime, papa dolazi u posjet Hrvatskoj i kao šef vatikanske države, koja unatoč minijaturnom teritoriju i neimanju vojne i ekonomske moći, igra snažnu ulogu u međunarodnim odnosima.

 

Sveopće poštovanje i uvažavanje Vatikana i Svete Stolice kao političkih i društvenih čimbenika suvremenog svijeta, priskrbilo je papi kao moralnom uzoru  golemu tzv. meku moć. Zahvaljujući toj činjenici te stoljetnoj tradiciji, vrhunskom diplomatskom umijeću i predanosti radu za opće dobro, vatikanska diplomacija se smatra jednom od najutjecajnijih i najsposobnijih na svijetu. Uostalom Zagreb je osjetio njezinu moć prilikom međunarodnog priznanja Hrvatske 1992. kada (osim Njemačke) nijedna europska sila to nije željela, ali i mnogo puta kasnije.

 

Papine poruke

 

Papa svojim dolaskom u određenu državu odaje svojevrsno poštovanje toj zemlji, njezinu narodu, kulturi i tradiciji. Specifičnosti, društvene prilike i potrebe svake zemlje domaćina mjesecima se proučavaju i analiziraju kako bi papa u svojim govorima i porukama mogao ukazati na bitno. Zato svaka poruka izrečena u određenoj državi ima višestruko značenje, dugo se proučava ali i dugo odjekuje u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Također papa svojim pohodom određenoj državi, barem na nekoliko dana, na nju privlači svjetsku pozornost. Tisuće stranih novinara prate ga u stopu i izvještavaju o zemlji domaćinu i njezinim posebnostima (koje nužno nisu vezane za papu). Dakle, papa svojim posjetom Zagrebu, Hrvatskoj osigurava golemu međunarodnu pozornost. Na Hrvatsko je da ju iskoristi na najbolji mogući način. Uz to, nema dvojbe kako će papa Benedikt tijekom svojih nastupa u hrvatskoj metropoli uputiti poruku Europi o važnosti Hrvatske, kao stoljetnog dijela zapadno-kršćanske civilizacije, za identitet suvremene Europe. Netko bi mogao reći kako Europa ionako ne mari za svoje kršćanske korijene, pa ni za poticaje Benedikta XVI. Ali iole upućeni znaju kako se među europskim vlastodršcima i kreatorima javnog mnijenja nalaze i mnogobrojni katolici, ali i simpatizeri ovoga pape, koji neće ostati gluhi na njegove poruke. A bit će i onih koji će uvažiti mišljenje prvog čovjeka Crkve zbog vlastitih interesa, kompromisa ili obične pragmatičnosti. Teško da Hrvatska može naći boljeg lobista i promotora, jer papine riječi (za razliku od političkih lidera) nisu obilježene sebičnim interesima ili globalnim sferama moći.  Dakle, u svakom slučaju nipošto ne smijemo zanemariti promotivnu i diplomatsku snagu papina pohoda Hrvatskoj, iako je pohod prvenstveno duhovnog karaktera.

 

Specifični odnosi s Hrvatskom

 

Papa Benedikt XVI. razvio je u prošlosti specifičan odnos s Hrvatima. 1977. nadbiskupija na čijem je čelu bio kardinal Ratzinger u samom je središtu Münchena bavarskim Hrvatima darovala pastoralni dom koji je i danas kulturno i vjersko središte minhenskih Hrvata. Pročelnikom Kongregacije za nauk vjere postao je 1981. naslijedivši zagrebačkog nadbiskupa Franju Šepera, a sljedeće je godine došao na sprovod svoga prethodnika u Zagreb. Trinaest je godina zaredom gostovao u restoranu Opatija u Regensburgu kojega je vodila hrvatska obitelj Lukač, a povodom spomendana Stepinčeve smrti u Papinskom zavodu sv. Jeronima održao je jednu od najglasovitijih propovijedi o mučeniku Stepincu. U liku neimenovanog Hrvata iz Danteove Božanstvene komedije, koji promatra Kristovo lice na Veronikinu rupcu, prepoznao je upravo kardinala Stepinca, nazvavši ga „Božjim odvjetnikom“ koji se „uime savjesti suprotstavio vladajućoj gomili“.  

 

Misa na Hipodromu i prijem u HNK-a

 

Središnja točka papina pohoda Hrvatskoj pod geslom Zajedno u Kristu bit će svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 5. lipnja s početkom u 10 sati na zagrebačkom Hipodromu. Večernje molitveno bdijenju s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića 4. lipnja odnosi se isključivo na srednjoškolce, studente i radničku mladež, a u Zagrebačkoj katedrali održat će se misa za svećenstvo. U Hrvatskom narodnom kazalištu bit će priređeno druženje Pape s hrvatskim intelektualcima. Za sve susrete potrebno je nabaviti besplatne ulaznice koje se mogu preuzeti u župama, dok druženje u HNK-u funkcionira putem pozivnica. Kako bi vjernici, ali i mediji, bili pravovremeno informirani o svemu vezanom uz pohod Benedikta XVI, Hrvatska biskupska konferenciji pokrenula je i internetsku stranicu www.papa.hr. Portal papa.hr nudi sve važne informacije o programu, prijavama i pripremama za doček Svetoga Oca. Isto tako, donosi i mnoštvo informacija o Benediktu XVI., Ivanu Pavlu II., blaženome Alojziju Stepincu, Crkvi u Hrvatskoj, te obitelji koja je u središtu Papina pohoda.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

benedikt XVI, papa