A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac%20032.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pod pritiskom ostalih članica EU: Grčka ubrzava prodaju imovine | Politika+
Burze

ODLUKA: Pod pritiskom ostalih članica EU: Grčka ubrzava prodaju imovine

Nakon maratonskog sastanka vlada Georgija Papandreua objavila da je da će ove godine uštedjeti dodatnih 1,6 milijardi eura.

Piše: Hina

Grčka je u ponedjeljak pod pritiskom ostalih članica Europske unije i tržišta ubrzala privatizaciju imovine u državnom vlasništvu kako bi smanjila ogromni javni dug i otklonila novu dužničku krizu u eurozoni.

Nakon maratonskog sastanka vlada Georgija Papandreua objavila da je da će ove godine uštedjeti dodatnih 1,6 milijardi eura i odmah početi prodavati unosnu državnu imovinu.

Na bubnju će se naći najveći grčki telekomunikacijski operater OTE i luke u Pireju i Tesalonikiju, koje spadaju među najprometnije turističke i trgovinske luke na Mediteranu.

Država trenutno ima još 16 posto udjela OTE-u, čiji je glavni dioničar Deutsche Telekom, i mogla bi ga prodati u cijelosti.

Atena namjerava do 2012. za 17 postotnih bodova smanjiti i trenutno 51-postotni udio u gotovo monopolističkom operateru za električnu energiju PPC-u.

U planu je i privatizacija Hellenic Postbanka, koji spada među najbolje kapitalizirane grčke banke, te vodoprivredne tvrtke u Tesalonikiju, plinskog operatera DEPA-e, željezničkog operatera Trainose, operatera utrka ODIE, kasina u blizini Atene i podizvođača u sektoru vojne industrije EAS.

Ministarstvo još nije sastavilo cijelu listu imovine koja će biti ponuđena na prodaju.

U 2012. i 2013. država će prodati unosnog monopolista za igre na sreću OPAP, te regionalne pomorske i zračne luke i autoceste u javno-privatnom partnerstvu, kao i do 21 posto udjela u atenskoj zračnoj luci.

Redovna tromjesečna revizija međunarodnih zajmodavaca Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda neočekivano se protegnula i na treći tjedan. Inspektori tek moraju odobriti isplatu nove tranše kriznog kredita u visini 12 milijardi eura.

Grčka bi bez tog novca najvjerojatnije bankrotirala, priznao je u nedjelju u jednom intervjuu grčki premijer Georgij Papandreu.