A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac-055.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Wall Street: Oštar pad cijena dionica | Politika+
Burze

SILAZNA PUTANJA: Wall Street: Oštar pad cijena dionica

Dow Jones indeks pao je 130 bodova, ili 1,05 posto, na 12.381 bod, dok je S&P 500 potonuo 1,19 posto.

Piše: Hina

Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi oštro pali, zaronivši na najnižu razinu u mjesec dana, jer su dužnička kriza u eurozoni i slabljenje industrije u svijetu naveli ulagače na prodaju dionica.

Dow Jones indeks pao je 130 bodova, ili 1,05 posto, na 12.381 bod, dok je S&P 500 potonuo 1,19 posto, na 1.317 bodova, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 2.758 bodova.

Nakon smanjenja kreditnog rejtinga Grčkoj i snižavanja izgleda za rejting Italije, na svjetskim je burzama ponovno zavladao strah od produbljivanja dužničke krize u eurozoni. MSCI indeks dionica u svijetu potonuo je jučer 1,8 posto, što je njegov najveći dnevni pad u dva mjeseca.

Ulagači se plaše da bi prosvjedi protiv oštrih mjera štednje mogli dovesti do neispunjavanja dužničkih obveza u pojedinim članicama eurozone. Zabrinjava i situacija u Španjolskoj, još jednom financijski oslabljenoj članici eurozone, gdje su vladajući socijalisti u nedjelju pretrpili težak poraz na lokalnim izborima.

Sve to potaknulo je daljnji usporedni pad cijena sirovina, dionica i eura.

Uz to, ulagače su zabrinuli slabi podaci o industrijskoj proizvodnji u Njemačkoj i Kini, što ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Zbog dužničke krize tečaj eura prema dolaru potonuo je jučer, prvi puta nakon dva mjeseca, ispod razine od 1,40 dolara. Jačanje američke valute izazvalo je, pak, pad cijena sirovina, zbog čega su se pod snažnim pritiskom našle dionice u rudarskom, energetskom i industrijskom sektoru.

Dionice velikih američkih izvoznika, kojima odgovara slabiji dolar, također su snažno uzdrmane. Cijena Coca-Cole pala je 1,2 posto, a Caterpillara, najvećeg američkog proizvođača teške mašinerije, 2,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,89 posto, na 5.835 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,0 posto, na 7.121 bodova, a pariški CAC 2,10 posto, na 3.906 bodova.