A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/kradjaauta.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U Zagrebu godišnje “nestane” oko 300 auta, najčešće vikendom | Politika+
Zagreb

KRAĐA: U Zagrebu godišnje “nestane” oko 300 auta, najčešće vikendom

S oko 300 ukradenih vozila godišnje Zagreb ulazi u europsku crnu brojku od oko milijun i dvjesto tisuća.

Ako svog limenog ljubimca parkirate na području Črnomerca, Podsuseda, Vrapča ili Trešnjevke, ili ako ste vlasnik Fiata, VW Golfa četvorke ili petice u koji niste ugradili neku vrstu zaštite od krađe, najvjerojatnije će se vaš automobil naći na meti kradljivaca.

To su ovogodišnje statistike Policijske uprave zagrebačke za prva četiri mjeseca, prema kojima je ove godine ukradeno 97 vozila. Prošle godine ta je brojka iznosila 330.S oko 300 ukradenih vozila godišnje Zagreb ulazi u europsku crnu brojku od oko milijun i dvjesto tisuća, objasnio je Dražen Miličević, načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta PUZ-a.

Iako je kriminalna mašta, kako je rekao, “interesantna i nedokučiva”, ipak postoje određena pravila kojih se kradljivci vozila drže, kao i motivi koji ih pokreću.

Na primjer, u 90 posto slučajeva “pikiraju” na automobil bez zaštite. Što se tiče profila kradljivaca, na prvom mjestu su recidivisti, kojima je to profesionalno zanimanje. Takvi “okorjeli”, s podebljim dosjeima, policiji su prioritet kada rješavaju krađe vozila. Kad takvi kriminalci ukradu automobil, njegovi dijelovi najčešće završavaju u ilegalnim radionicama koje policija naziva “pilane”, kod nezaposlenih automehaničara, autoelektričara... Povezani su i u međunarodne krijumčarske lance, pa su tako omiljena odredišta likova željnih brze zarade susjedne BiH i Srbija.