A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/cannes.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HAVC u Cannesu predstavio mjere poticaja za filmove u Hrvatskoj | Politika+
Kultura

MJERE: HAVC u Cannesu predstavio mjere poticaja za filmove u Hrvatskoj

Predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) predstavili su na nedavnom festivalu u Cannesu mjere za poticanje ulaganja i snimanje u Hrvatskoj.

Piše: Nacional.hr

Predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) predstavili su na nedavnom festivalu u Cannesu mjere za poticanje ulaganja i snimanje u Hrvatskoj, što je rezultiralo prijedlozima za nekoliko projekata iz najvećih svjetskih kinematografija, izvijestio je HAVC.

 

Najava tih mjera potaknula je i mnoge sastanke s producentima, organizacijama i voditeljima filmskih i televizijskih projekata zainteresiranima za snimanje u Hrvatskoj, a predloženi model predstavljen je i vodećim europskim financijskim stručnjacima s tog područja.

HAVC-u je ponuđeno nekoliko filmskih projekata spremnih za realizaciju, koji se kreću u financijskom rasponu od dva do tri milijuna eura za europske filmove te od osam do 15 milijuna eura za velike koprodukcije i serije međunarodnih produkcija sa sjedištem u SAD-u.

 

Razgovarali su, među ostalim, o suradnji s produkcijskim tvrtkama "Lakeshore" i "Reunion Pictures Canada", uglednim producentima Benom Barenholtzom i Carole Scott, a dogovorili su se i o prijedlogu međudržavnog sporazuma o koprodukcijama Hrvatske i Francuske.

 

S europskom povjerenicom za obrazovanje, kulturu i medije Androullom Vassiliou i izvršnom ravnateljicom programa MEDIA Avivom Silver dogovorili su se o suradnji kad je riječ o mogućem pokretanju strukturnih regionalnih fondova za potporu digitalizaciji nezavisne mreže, poticaju Hrvatskoj za uključivanje u europski program "Media Mundus" te jačanju suradnje u televizijskim koprodukcijama.

 

U sklopu konferencije "Europa Cinemas" hrvatsko izaslanstvo sastalo se s predsjednicom Odbora Europskog parlamenta za obrazovanje i kulturu Doris Pack, koja je pokazala osobito zanimanje za provedbu Nacionalnog programa poticanja audiovizualnog stvaralaštva, stoji u obavijesti HAVC-a.

 

Programski ravnatelj Francuske kinoteke Jean-Francois Rauger predložio je da se u Hrvatskoj sastane s čelnicima Hrvatske kinoteke, ravnateljica Europske filmske akademije Marion Doring najavila je održavanje sastanka Upravnog odbora EFA-e u listopadu u Zagrebu radi uključivanja dodatnog broja hrvatskih filmskih umjetnika u članstvo EFA, a planira se i da se godišnja skupština Federacije europskih filmskih redatelja održi u Puli u rujnu ove godine. U Hrvatskoj bi se u proljeće iduće godine trebala održati i radionica Europskih audiovizualnih poduzetnika.

 

HAVC je izvijestio da su 'market projekcije' filmova "Koko i duhovi", "Lea i Darija", "Jesam li sretna" i "Marijine" bile dobro posjećene, kao i one 17 kratkih filmova predstavljenih u "Short Film Corneru", a filmovi "Lea i Darija" i "Koko i Duhovi" pobudili su veliko zanimanje kupaca i festivala.

 

Po riječima ravnatelja HAVC-a, očit je interes za mjere poticaja, kojima se međunarodnim projektima može priznati olakšica do 20 posto od ukupne svote uložene u filmsku proizvodnju na području Hrvatske, a na snagu bi trebale stupiti krajem ove godine. Posve je sigurno da je potražnja izvanredna, a trenutak koji je Hrvatska odabrala "jedinstveno je povoljan", ustvrdio je.

 

Hrvatski filmovi i poticajne mjere u sljedećem razdoblju predstavit će se i na festivalima u Karlovym Varyma, Veneciji i San Sebastianu, a o njima je izvijestio i "Variety", podsjeća HAVC.