A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/STJEPAN%20ČUJIĆ.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Stjepan Čuić osvojio prvu nagradu Večernjakova natječaja | Politika+
Kultura

NAGRADA: Stjepan Čuić osvojio prvu nagradu Večernjakova natječaja

Stjepan Čuić osvojio je pričom "Igra" prvu nagradu 46. natječaja Večernjeg lista za kratku priču.

FOTO: Foto: goran jakus/pixell
Piše: Denis Derk

Drugu nagradu za priču "Nema mjesta" osvojila je Ivana Simić Bodrožić, a treću za priču "Cipele" Marijo Glavaš.
Povećaj Stjepan Čuić osvojio prvu nagradu Večernjakova natječaja


Pobjednik 46. natječaja Večernjeg lista za kratku priču, koji nosi ime Ranka Marinovića, ugledni je prozaik i kolumnist Stjepan Čuić koji je osvojio 30.000 kuna za priču “Igra”. Druga nagrada od osam tisuća kuna pripala je književnici iz Vukovara Ivani Simić Bodrožić za priču “Nema mjesta”, dok je treću nagradu i pet tisuća kuna osvojio Splićanin Marijo Glavaš pričom “Cipele”.

Nakon nekoliko godina stanke dodjela nagrada dugovječnog natječaja čiji je selektor od šezdesetih godina prošlog stoljeća Tomislav Sabljak vratila se u u ugledni zagrebački hotel Palace. U galeriji “Zrinski”, u kojoj se nalaze crteži Vatroslava Kuliša, nagrade je obrazlagao predsjednik žirija i akademik Milivoj Solar.

Za Čuićevu priču rekao je da dokazuje da je život samo igra te da je vjerojatno zasnovana na istinitom doživljaju. U njezinu su kvalitetu, tvrdi Solar, uvjereni svi članovi žirija u kojem su bili i Julijana Matanović, Bojana Radović, Irena Škorić te prekaljeni selektor Sabljak.

Za priču Ivane Simić Bodrožić Solar je rekao da mu se osobno izuzetno sviđala jer je rađena na poanti "nema mjesta za parkiranje", "nema mjesta za dijete" i, konačno, "nema mjesta za život". A treća priča, "Cipele" Marija Glavaša, prema Solaru, nagrađena je trećom nagradom zbog dobro usklađene kombinacije humora i nostalgije.

Laureat Čuić nije htio pročitati svoju priču jer, kaže, da bolje piše nego što čita, premda je u Osijeku bio i povremeni spiker. Večernjakovu je nagradu nazvao svojom najdražom, ponajprije jer mu ju je dodijelio žiri čiji je predsjednik Čuićev profesor Solar.

Čuić je zahvalio i Sabljaku koji je punih četrdeset šest godina sačuvao Večernjakov natječaj, Julijani Matanović koju je nazvao prvim imenom hrvatske suvremene proze, ali i Ireni Škorić u čijem je filmu čak i proglumio. Ivana Simić Bodrožić, autorica popularnog romana “Hotel Zagorje”, rekla je da joj je Večernjakova nagrada prva novčana te da će nagrađenom pričom otvoriti svoju zbirku priča koja je u nastajanju.

A Marijo Glavaš potvrdio je da je priča “Cipele” autobiografska te da će s pet tisuća kuna pokrpati proračunske rupe. Rekao je i da je doista igrao nogomet s povijenim nožnim prstima.

– Igrajte tako i vi i bit ćete nagrađeni s pet tisuća kuna – poručio je Glavaš, koji će već sljedećeg tjedna u Splitu biti domaćin jubilarnog desetog izdanja Festivala europske kratke priče za koji je od gradonačelnika Željka Keruma uspio isposlovati i besplatni smještaj.

Prošle je godine na natječaj Večernjeg lista, koji je Stjepan Čuić nazvao najdemokratskijim u hrvatskoj literaturi, pristiglo čak 650 priča, a novi, 47. natječaj već je otvoren.

U hotelu Palace na dodjeli nagrada bili su i akademik Krešimir Nemec, kandidat za predsjednika Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, književnik i urednik Knjigomata Rade Jarak, filmski redatelj Branko Ištvančić te pisci Maja Hrgović, Roman Simić Bodrožić, Robert Roklicer, Željko Špoljar...