Zagreb

NASILJE: Radnici ZGparkinga i ZET-a stalno na meti nasilnika

Najčešće žrtve fizičkih napada su vozači autobusa, no i na kontrolore Zagrebparkinga nasilnici nasrću zbog naplate kazni.

Piše: Marko Čubrilo

U posljednjih je pet godina čak 55 djelatnika ZET-a napadnuto na radnim mjestima - u tramvajima i autobusima. Iako je broj fizičkih napada u posljednje tri godine u padu, svi se djelatnici te Holdingove podružnice, kazao je Antun Štimac, stalno educiraju kako izbjeći sukobe, koji su najučestaliji noću.

– Broj napada na kontrolore nismo mogli utvrditi jer oni doživljavaju svaki dan napade, a često ih ne prijavljuju – objasnio je Štimac, koji smatra da se u našem društvu ljude koji prijavljuju prijetnje smatra "kukavicama", a jednako tako malo napadnutih traži psihološku pomoć iz straha da ih se ne proglasi "luđacima".

Na pad broja napada, osim učinkovitog rada policije, koja razotkrije 90 posto prijestupnika, utjecala je i činjenica da je od 2008. godine za većinu građana javni prijevoz bio besplatan.

Probleme s napadima na službenike imaju još dvije podružnice - Čistoća i Zagrebparking. Tako je Robert Mišeta, direktor Zagrebparkinga, jednog svog zaposlenika već morao posjetiti u bolnici.

– Napadi na službenike ZET-a i nas ne smiju biti prekršaji, nego kaznena djela, to je jedino rješenje – kazao je Mišeta te dodao kako je ove godine već napadnuto 15 njegovih radnika.

Najčešći su razlozi, ističe, naplata kazne za nepropisno parkiranje i dolazak "pauka". Mjere prevencije u javnom prijevozu mogu biti zatvorene vozačke kabine, a za sve kontrolore, smatraju okupljeni, najbitnija je obuka koja bi ih pripremila na takve situacije.

Sanjin Strukic/foto Pixell