A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/igor-dekanic-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Igor Dekanić: Dok Hrvati rasprodaju Inu, Mađari otkupljuju dionice Mola | Politika+
Energetika

VIDEO: Igor Dekanić: Dok Hrvati rasprodaju Inu, Mađari otkupljuju dionice Mola

Slučaj je htio da je upravo ovog tjedna iz tiska izišla knjiga Geopolitika energije Igora Dekanića.

Piše: Ivan Hrstić

Dok se u Hrvatskoj rasplamsava sukob MOL-a s Hanfom, ali i s hrvatskim suvlasnikom, mađarska vlada za 1,88 milijardi eura od Rusa otkupljuje jednu petinu mađarske nacionalne naftne kompanije! Dok se hrvatska centimetar po centimetar odriče mogućnosti da sama promišlja svoje strateške energetske interese umjesto što se prepušta hirovima svjetskih i lokalnih tržišta.


Iako su i Mađari svojevremeno štošta na brzinu rasprodali - mađarska vlada barem u jednom drži crtu - bila suvlasnik ili ne, čini sve kako bi se odluke u nacionalnoj naftnoj kompaniji donosile u Budimpešti, a ne u Moskvi ili Beču, nedajbože u nekom tamo Zagrebu. Jednako kao i u bankarstvu. MOL i OTP velikim dijelom u rukama su stranih dioničara, no itko od njih nema presudan utjecaj na strateške odluke.


Objašnjenje? Nije riječ o o nekoj nazadnoj želji za nacionalizacijom naftnog poslovanja - jednostavno treba pojačati stabilnost mađarskog poduzeća i zajamčiti sigurnu opskrbu energentima. Nema potrebe za instaliranjem vladinih službenika u upravu - ovim postojećima se u potpunosti vjeruje - njihov zadatak je da što bolje posluju i da budu moćni regionalni igrači u službi mađarskog gospodarstva. A ako će to donijeti profit i stranim dioničarima - to samo po sebi ne može biti loše.


Tko u Hrvatskoj razmišlja o tome na takav način? Sluša li itko stručnjake? Slučaj je htio da je upravo ovog tjedna iz tiska izišla knjiga Geopolitika energije Igora Dekanića koji je bio među prvima koji je upozoravao da tržište ne može samo od sebe riješiti potrebe jedne nacije u turbulentnim desetljećima koja nailaze, u kojima energetski minornim nacijama, kakva je Hrvatska danas, možda neće biti tek tako moguće baš u svakom trenutku kupiti potrebnu energiju na tržištu, po bilo kojoj cijeni.