A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ratko-mladic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Svjedok iz Lazareva: Ratko Mladić razmišljao i o samoubojstvu | Politika+
Crna kronika

RAZMIŠLJAO O SUICIDU: Svjedok iz Lazareva: Ratko Mladić razmišljao i o samoubojstvu

Nenad Jocović (72) iz Lazareva koji je kao službeni svjedok nazočio pretrazi kuće i uhićenju Ratka Mladića, ispričao je beogradskim Večernjim novostima niz detalja o tom događaju.

Piše: Miroslav Flego

Nenad Jocović (72) iz Lazareva koji je kao službeni svjedok nazočio pretrazi kuće i uhićenju Ratka Mladića, ispričao je beogradskim Večernjim novostima niz detalja o događajima u četvrtak u jutro u Lazarevu, pa i to kako mu se Mladić povjerio da je razmišljao i o samoubojstvu, no, "odlučio sam da to, ipak, ne učinim, a znam i zbog koga" podsjećajući što je sve njegova obitelj prolazila dok je on bio u bijegu.

Mladić nije krio identitet

Jocić priča kako Mladić nije krio identitet i policajcima je pokazao osobnu iskaznicu na ime Ratko Mladić, ali je tom dokumentu odavno istekla valjanost. U novčaniku je još imao fotografiju sina Darka, supruge Bosiljke i pokojne kćer Ane. Pogledao je fotografiju, svjedoči on, prije nego što ju je predao policiji.

 - Razgovarao je s policijom, pričao o kćeri Ani, o svom djetinjstvu sa samohranom majkom Stanom. I nju je više puta spomenuo. Govorio je o školovanju u Vojnoj akademiji koju je završio s desetkom, o Rusiji u kojoj je, kao oficir JNA, boravio.
Mladić kazao da nije ubijao, a da oni koji jesu moraju odgovarati

Mladić je policajcima koji su pretraživali skromnu kuću i gdje su pronašli na stolu pronašli dva napunjena pištolja rekao kako su mu ubili kći, a kada je jedan odgovorio kako to nisu oni učinili kratko je rekao "Ma, znam da niste vi. Ali znam tko je i zašto".

Jocović dodaje kako je Mladić odbio doručak, puno je razgovarao s policajcima pitajući "gdje je Amerikanac" objašnjavajući kako se "ovdje ništa bez njih ne događa", govorio im je o domoljublju, "o svemu što je prodano i izdano", Kosovu. Policajci mu pri odvođenju nisu stavili lisice, tvrdi Jocović kao i to da Mladića nikada nije vidio u selu niti kući u kojoj je uhićen u četvrtak ujutro.

Nema opasnosti od Mladićeve otmice


Komentirajući jučerašnju izjavu predsjednika Nacionalnog savjeta za suradnju sa Haagom Rasima Ljajića kako neće objaviti datum i vrijeme kada će Mladić biti transferiran Haagu "iz sigurnosnih razloga", Zoran Dragišić, profesor Fakulteta sigurnosti u Beogradu, tvrdi kako opasnost od otmice najtraženije haaškog optuženika, nije realna. No, nije ga iznenadila odluka vlasti "jer je to standardna procedura u transferu opasnih zatvorenika".

- Ne postoji u ovom trenutku opasnost da bi netko pokušao oteti Ratka Mladića, jer u Srbiji ne postoje organizacije koje bi tako nešto bile sposobne učiniti. Ali ova procedura je nužna i na taj način se otklanjaju svi rizici. Postoje oni koji ga podržavaju, ali nisu organizacijski sposobni ugroziti transport.

Mislim da će policija tu primjeniti različite taktičke metode koje se primjenuju u takvim situacijama, a to je da će ići i neki lažni konvoj, srpska policija ima iskustva, do sada su transportirani Slobodan Milošević i Radovan Karadžić, tako da mislim kako će sve proći bez problema - rekao je Dragišić u Jutarnjem dnevniku radija B92.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

general