A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/MRZIM%20ISTINU%20KAZALIŠTE.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Oliver Frljić: "Mrzim istinu" na granici realnosti i fikcionalnoga | Politika+
Kultura

PREMIJERA: Oliver Frljić: "Mrzim istinu" na granici realnosti i fikcionalnoga

Ivana Roščić tumači majku, grubu provincijalku ovisnu o nikotinu, a nesigurnog oca nasilnika Rakan Rushaidat

Piše: Milena Zajović

Mala, pomalo klaustrofobična dvorana SEK Teatra &TD poslužila je kao pozornica za novu predstavu hiperproduktivnog Olivera Frljića, u kojoj se autor bavi vlastitom biografijom i problemom odgovornosti (auto)biografa prema preostalim članovima obitelji.

Predstava znakovita naziva "Mrzim istinu" ponovno je poslužila Frljiću za razradu teze da je kazalište laž, propitujući granice fikcije i realiteta, na trenutke rašomonski analizirajući ključne trenutke iz obiteljske povijesti – upoznavanje budućih roditelja, neželjenu trudnoću i smrt jednog djeteta, bračnu nevjeru, nasilje te utjecaj političkog previranja na početku devedesetih na život etnički miješane četveročlane obitelji u BiH.

Artefakti obiteljske povijesti

Iako je čestim relativiziranjem iznesenoga jasno naznačeno da se izvedba razlikuje od stvarnih trenutaka iz Frljićeva života, u njoj se kao rekviziti pojavljuju obiteljske fotografije (Pogledaj ga! Izgledao je kao štakor! – uzviknut će Ivana Roščić u ulozi majke, pokazujući sliku malog Olivera publici) i drugi artefakti iz redateljeva osobnog arhiva.

Funkcionalna scenografija predstave postavljena je oko stola u središtu prostorije, za kojim eskaliraju beskrajne svađe, ali i za kojim se trudimo praviti da je u očito disfunkcionalnoj zajednici sve pod kontrolom.

Nelagodna atmosfera

U obitelji je najdominantnija majka, u interpretaciji Ivane Roščić prikazana kao zajedljiva provincijalka ovisna o nikotinu, upitne roditeljske kompetencije.

Uloga oca, slabića sklona guranju problema pod tepih, čija nesigurnost svako malo eskalira u silovitoj agresiji, pripala je uvjerljivom Rakanu Rushaidatu.

Ciničnu poziciju djeteta, ali i personifikacije odraslog redatelja, preuzeo je mladi Filip Križan, a njegovu sestru, često bačenu u drugi plan, tumači Iva Visković.

U skučenu prostoru SEK-a oni nas uvlače u nelagodnu atmosferu obiteljskih razmirica, začinjenu crnim humorom i autoironijom, s univerzalnim problemima koje publika lako razumije

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Filip Križan, rakan raushadat, oliver frljić Ivana Roščić, Iva Visković