A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/irma-omerzo-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tjedan suvremenog plesa: Motivi nastajanja plesnih predstava | Politika+
Kultura

KAZALIŠTE: Tjedan suvremenog plesa: Motivi nastajanja plesnih predstava

U okviru 28. Tjedna suvremenog plesa održali su se razgovori s umjetnicima u Zagrebačkom plesnom centru

U Zagrebačkom plesnom centru u petak je održan susret i razgovor s plesnim umjetnicima koji su se predstavili na 28. Tjednu suvremenog plesa. Razgovor je moderirao teatrolog Andrej Mirčev, a prisustvovali su Portugalka Clara Andermatt (So Solo), Britanka izraelskih korijena Jasmin Vardimon (7734), britanski koreograf koji radi u Barceloni Thomas Noone (Bound-Glitch) te zagrebačka koreografkinja Irma Omerzo (Tehnika).

Ideja i cilj ovog razgovora je potaknuti komunikaciju između publike i autora te na taj način omogućiti uvid u estetičku i produkcijsku pozadinu predstava. Irma Omerzo osvrnula se na marginaliziranu poziciju suvremenog plesa i probleme s kojima se susreću plesni umjetnici danas u Hrvatskoj. Portugalska koreografkinja Clara Andrematt usporedila je tu sitaciju sa sve težim uvjetima za rad u Portugalu, gdje plesni umjetnici također sve teže realiziraju svoje projekte.

Jasmin Vardimon, pak, govorila je o motivima po kojima je nastala njezina predstava o holokaustu i traumatskom događajima Drugog svjetskog rata. Koreograf iz Velike Britanije, trenutno nastanjen u Barceloni, Thomas Noone reflektirao je svoje iskustvo u radu na predstavi Bound-Glitch, ističući da ga je ponajviše zanimao odnos između geometrijski definiranog pokreta i kontrastiranja istog pokretom koji je spontan, nepredviđen i semantički otvoren.

U zanimljivom i inspirativnom dijalogu, umjetnici i publika imali su prilike izmjeniti iskustva i pobliže se upoznati s neposrednim kontekstom u kojem su nastale koreografije.