A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/beograd-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Miting potpore Mladiću: U sukobima privedeno više od 100 prosvjednika | Politika+
Crna kronika

PROSVJEDI U BEOGRADU: Miting potpore Mladiću: U sukobima privedeno više od 100 prosvjednika

Uoči mitinga na sigurnosnim mjerama angažirano oko tri tisuće policajaca.

Piše: Politikaplus

Najmanje 10 osoba je ozlijeđeno a oko 100 uhićeno u sukobu prosvjednika i policije na mitingu Srpske radikalne stranke (SRS) u Beogradu na kojem se u nedjelju navečer okupilo više tisuća ljudi u znak potpore uhićenom haaškom optuženiku Ratku Mladiću.

Izgredi su počeli pred kraj skupa na prostoru ispred Doma Narodne skupštine, kada su demonstranti policiju gađali kamenjem i bocama uzvikujući "idite na Kosovo". Nakon reakcije policije sukobi su se premjestili u okolne ulice u užem središtu grada, pri čemu je jedna skupina demonstranata krenula ka ulici Kneza Miloša u kojoj se nalaze veleposlanstva, u čemu ih je policija spriječila.

Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović izjavio je kako policija u potpunosti kontrolira situaciju i neće dozvoliti bilo kakvo narušavanje javnog reda i mira.

Tijekom mirnog djela mitinga čelništvo SRS-a i ostali govornici aktualnu vlast okarakterizirali su izdajničkom zbog uhićenja Mladića te se založili za prestanak suradnje sa Haaškim tribunalom. Mladićev sin Darko, koji se također obratio skupu, rekao je da njegov otac nije ratni zločinac, već borac za slobodu svog naroda te da nije naređivao ubojstva civila i zarobljenika.

Tijekom mitinga pročitano je i pismo predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja iz pritvora u Haagu, u kojem je kazao kako će srbijanski predsjednik Boris Tadić morati odgovarati za uhićenje Mladića. Uoči mitinga u Beogradu je na sigurnosnim mjerama angažirano oko tri tisuće policajaca, raspoređenih u središnjim gradskim ulicama i oko svih važnijih institucija.