A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/burza-031-japan.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Oprez na azijskim burzama, euro ispod 1,43 USD | Politika+
Burze

AZIJSKA TRŽIŠTA: Oprez na azijskim burzama, euro ispod 1,43 USD

Prošloga tjedna objavljeno niz podataka koji ukazuju na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava.

Piše: Hina / Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje suzdržano jer većina posljednjih makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a promet je mršav jer se u New Yorku i Londonu danas ne radi.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su pale i cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasli su oko 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u blagom plusu, nakon što je i prošloga tjedna, petoga zaredom, oslabio.

Prošloga je tjedna objavljeno niz podataka koji ukazuju na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava. Oprez na tržištima vlada i zbog toga što su dužnički problemi u pojedinim članicama eurozone još daleko od rješenja, pa ulagači trenutačno nisu skloni rizičnijim investicijama.

Obujam trgovanja jutros je vrlo skroman jer se ne očekuje ni podrška s burzi u New Yorku i Londonu, gdje se danas zbog blagdana ne radi.

Zbog toga je i na valutnim tržištima mirno. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, gotovo je nepromijenjen na 74,9 bodova, nedaleko najniže razine u dva tjedna.

Pritom je tečaj eura pao s više od 1,43 dolara, koliko je vrijedio u petak, na 1,4285 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara blago je oslabila s 80,80 na 80,70 jena.

I euro je oslabio u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj skliznuo sa 115,60 na 115,30 jena.

Ništa življe nije ni na robnim burzama. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila je jutros za 15-ak centi, na 100,45 dolara po barelu.