A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nafta-021.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Saudijska Arabija želi spustiti cijenu nafte na 70 do 80 dolara | Politika+
Mojbiz

U STRAHU OD ZELENE ALTERNATIVE: Saudijska Arabija želi spustiti cijenu nafte na 70 do 80 dolara

"Mi ne želimo da Zapad pronađe alternative. Što više cijene nafte budu rasle, to će biti više poticaja da se pronađu alternative."

Piše: Hina / CNN

Saudijski princ Alvalid bin Talal izjavio je da je cijena nafte od 70 do 80 dolara za barel u najboljem interesu Saudijske Arabije, jer smanjuje hitnost u SAD-u i Europi za razvoj alternativnih izvora energije.

"Mi ne želimo da Zapad pronađe alternative. Što više cijene nafte budu rasle, to će biti više poticaja da se pronađu alternative", rekao je Alvalid, nećak saudijskoga kralja Abdulaha, u intervjuu za CNN.

Pobuna u Libiji, politička previranja u Bahreinu i špekulativne kupnje odgovorne su za podizanje cijene nafte na preko 100 dolara za barel, rekao je Alvalid. Cijena sirove nafte za isporuku u srpnju narasla je u petak za 36 centi na 100,59 dolara za barel na robnoj burzi u New Yorku (NYMEX). Cijene nafte povećane su za 35 posto u posljednjih godinu dana.

Saudijska Arabija ima najveće svjetske rezerve nafte, koje službeno iznose 266 milijardi barela i najveći je proizvođač i izvoznik nafte među članicama OPEC-a s izvozom od oko osam milijuna barela dnevno.

Alvalid, predsjednik uprave saudijske investicijske tvrtke Kingdom Holding, posjeduje 0.75 posto udjela treće najveće američke banke Citigroup i 26. je na popisu najbogatijih svjetskih milijardera magazina Forbesa s neto imovinom od 19,6 milijardi dolara. Za CNN je izjavio da nastavlja ulagati u SAD, unatoč teškoćama u kojima je zemlja.

Bonitetska agencija Standard & Poor's je 18. travnja snizila izglede kreditnog rejtinga SAD-a na negativne, navodeći kao razlog povećanje proračunskog deficita.

Komentirajući prodemokratska previranja u arapskim zemljama, Alvalid je kazao kako Saudijska Arabija treba donijeti zakone koji će omogućiti veće sudjelovanje javnosti u vladi. Obamina administracija nastoji potaknuti prodemokratske pokrete nadahnute onima koji su svrgnuli dugogodišnje čelnike u Tunisu i Egiptu, kao dio tzv. Arapskog proljeća kako bi se ostvarile šire, regionalne promjene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NYMEX, ALVALID BIN TALAL, ALTERNATIVNI IZVORI, ANERGIJA, NAFTA, Standard & Poor's