A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nafta-021.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijena nafte na londonskom tržištu ispod 115 dolara | Politika+
Burze

NAFTNO TRŽIŠTE: Cijena nafte na londonskom tržištu ispod 115 dolara

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 39 centi, na 114,64 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 45 centi i iznosila 100,14 dolara.

Piše: Politikaplus

Cijena nafte na londonskom tržištu pala je u ponedjeljak ispod 115 dolara za barel, nakon što su ulagači vagali čimbenike kao što su blago jačanje američkog dolara i mogućnost rasta potražnje na početku američke ljetne sezone putovanja.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 39 centi, na 114,64 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 45 centi i iznosila 100,14 dolara.

Očekuje se da će državni praznici u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji u ponedjeljak ograničiti obujam trgovine. Američka ljetna sezona vožnje, kada obično raste potražnja za benzinom, tradicionalno počinje nakon Dana sjećanja.

"Obujam trgovine vrlo je mali bez britanskog i američkog tržišta. Jedini faktor koji vidim je malo snažniji američki dolar koji može pritisnuti cijene", rekao je Carsten Fritsch, analitičar iz banke Commerzbank.

Euro je u ponedjeljak oslabio budući da je neizvjesnost rješavanja grčke dužničke krize zadržala ulagače po strani, dok se dolar stabilizirao nakon pada krajem prošlog tjedna.

Jači dolar može smanjiti potražnju ulagača za robom izraženom u dolarima, kao što je nafta.

Trgovci naftom ostali su fokusirani na benzin. Cijene benzina na terminskom tržištu skočile su u petak u očekivanju veće potražnje tijekom ljeta, no rast je bio ograničen budući da je pad prodaje nekretnina u SAD-u izazvao dodatnu zabrinutost u vezi gospodarstva.

"Očekuje se rast cijena zbog sezone vožnje u SAD-u", rekao je Jonathan Barratt iz tvrtke Commodity Broking Services iz Sydneya. "Smatramo da bi to zapravo moglo podržati cijene sirove nafte".

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 110,27 dolara, što znači da je bila 44 centa viša nego dan ranije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nafta