A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/bakterija.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prva žrtva smrtonosne bakterije izvan Njemačke | Politika+
Znanost

"EPIDEMIJA SE ŠIRI": Prva žrtva smrtonosne bakterije izvan Njemačke

Bakterija E.coli uzela je svoju prvu žrtvu izvan Njemačke.

Piše: Dnevnik.hr

U Švedskoj je preminula 50-godišnja žena zaražena istom bakterijom, piše Local. Nesretna žena smrtonosnom bakterijom zarazila se tijekom putovanja u Njemačkoj, a u bolnicu je primljena 29. svibnja. U Švedskoj je od E.coli bakterije zaraženo 40 ljudi.Istraživači s njemačkog sveučilišta u Muensteru izvijestili su da su osmislili brzinski test za otkrivanje pogubne bakterije Escherichie coli koja je u Njemačkoj već odnijela 14 života.'Zahvaljujući biomolekulskom postupku moguće je za nekoliko sati utvrditi posebne značajke patogenog agensa na temelju vrlo malih količina enterohemoragijske bakterije Escherichie coli' (EHEC), ističe u priopćenju sveučilište u Muensteru. Voditelj znanstvenog tima koji je osmislio pretragu, profesor Helge Karch, kasnije će utorak održati tiskovnu konferenciju.Njemačke vlasti, suočene s najvećom epidemijom EHEC-a dosad, strahuju da će se ona širiti idućih tjedana zbog inkubacije koja može iznositi do sedam dana. U Njemačkoj je od krvarenja uzrokovanog bakterijom već umrlo 14 osoba, priopćile su mjesne vlasti.Zadnji je preminuo 75-godišnji muškarac, dok su prije njega od opasne bakterije umrle tri starije žene. Njemački Bild piše kako je dosad zaraženo oko 1400 osoba te da se broj oboljelih u Hamburgu, a ima ih 488, smanjio, no u drugim njemačkim regijama zaraženih je sve više. U pokrajini Sjeverna Rajna zaraženo je 85 osoba, a u Mecklenburg-Vorpommernu 84.Vlasti upozoravaju da se u Sjevernoj Njemačkoj još uvijek ne smiju jesti rajčice, krastavci i salata na kojima je otkrivena opasna bakterija. Rusi su pak u ponedjeljak zabranili uvoz pojedinog svježeg voća iz Njemačke i Španjolske.
Escherichia coli (Foto: Reuters)
Njemačke vlasti, suočene s najvećom epidemijom EHEC-a dosad, strahuju da će se ona širiti idućih tjedana zbog inkubacije koja može iznositi do sedam danaInače, najmlađa žrtva E. coli Njemica je Katarina D. koja je preminula u 24. godini, no većina ih je starija od 70 godina. Najstarija preminula bila je 91-godišnjakinja, piše njemački Bild.

Epidemija je poprimila neviđene razmjere. 'Takva brzina širenja još nije viđena... Obično bilježimo oko 1000 slučajeva na godinu, a mi imamo 1200 oboljelih u 10 dana', rekao je Jan Galle, direktor nefrološke klinike u Luedenscheidu.


Institut Roberta Kocha, zadužen za sanitarni nadzor, upozorava da su 'mogući novi smrtni ishodi'. Od najopasnije posljedice zaraze, razvoja hemolitičko-uremijskog sindroma (HUS), trenutno se u Njemačkoj liječe 352 osobe. (Hina)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, epidemija, bakterija