A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ZNASTVENICA%20U%20KINI4.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'Bakterija neman' u 12 zemalja, još tragaju za uzrokom | Politika+
Znanost

BAKTERIJA E.COLI: 'Bakterija neman' u 12 zemalja, još tragaju za uzrokom

Dvanaest zemalja zabilježilo je slučajeve zaraze bakterijom E.coli koja je do sada usmrtila 18 ljudi, velikom većinom u Njemačkoj, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

FOTO: Znanstvenici u Kini tragaju za uzrokom zaraze (Foto: Reuters)
Piše: Dnevnik.hr

Izvor zaraze još uvijek nije utvrđen. 'Zemlje i dalje prijavljuju slučajeve hemolitičkog uremijskog sindroma (HUS) i enterohemoragijske infekcije Escherichiom coli (ECEH)', precizira europski ogranak WHO-a sa sjedištem u Kopenhagenu.

 

Osim u Njemačkoj, gdje je od zaraze umrlo 17 ljudi, slučajevi HUS-a i ECEH-a su zabilježeni u Austriji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Francuskoj, Švedskoj, Švicarskoj i SAD-u, javljaju agencije.

Merkel zvala Zapatera


ECEH uzrokuje krvarenje u crijevima i u najtežim slučajevima otkazivanje bubrega. Do 2. lipnja broj oboljelih od HUS-a iznosio je 502, a od ECEH-a 1.064. Njemačka još nije utvrdila izvor zaraze i još uvijek je na snazi preporuka da se ne jede sirovo povrće poput krastavaca, zelene salate i rajčica. Vlada je osnovala posebni tim za E.coli, a kancelarka Angela Merkel je razgovarala sa španjolskim premijerom Jose Luisom Rodriguezom Zapaterom o posljedicama po španjolske farmere koji su bili okrivljeni za epidemiju.

Europska komisija je ukinula preporuku o izbjegavanju španjolskog povrća, no štete su španjolskim proizvođačima već nanešene. Rusija se, međutim, odlučila ne samo na bojkot španjolskih proizvoda već je uvela zabranu uvoza povrća iz cijele Europske unije. Iako izvor zaraze još uvijek nije utvrđen, njemački liječnici su optimističniji jer im se čini da širenje zaraze jenjava.

Bakterija neman


'Stanje, tj. broj novooboljelih, se stabiliziralo', izjavio je profesor Reinhard Brunkhorst iz bolnice u Hannoveru. Na slučaju E.coli rade institut u Hamburgu, jedan laboratorij iz Kalifornije i kineski stručnjaci. Radi se, kako tvrde, o 'bakteriji nemani', hibridu dviju različitih bakterija E.coli, što liječenje antibioticima čini izuzezno teškim. Znanstvenici poručuju da bi ubrzo trebali imati dovoljno informacija koje će im omogućiti da otkriju uzroke tako velike agresivnosti bakterije. (Hina)