A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/tadić.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'Kamuflirani demokrat na čelu Srbije': Neprihvatljiv predlog Tadića o podjeli Kosova | Politika+
Regija

PODJELA KOSOVA: 'Kamuflirani demokrat na čelu Srbije': Neprihvatljiv predlog Tadića o podjeli Kosova

Ministar unutrašnjih poslova napominje da su takve izjave apsolutno neprihvatljive zato što vode novim konfliktima.

Piše: NCL

Izjava predsednika Srbije Borisa Tadića da bi podjela Kosova, te ujedinjenje Kosova i Albanije, moglo biti rješenje za konflikt, u Prištini se u potpunosti odbacuje. Tadić je kamuflirani demokrata, ocenjuju analitičari.

Srbija je navikla 'igrati' na nacionalističku kartu i to radi i dalje, a sve izjave o mogućem prekrajanju granica su namijenjene izborima u Srbiji, ocjenjuje ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi. On napominje da su takve izjave apsolutno neprihvatljive zato što vode novim konfliktima: „Nema ni odvajanja ni pripajanja, nego samo ostanka u granicama u kojima jesmo. Nikakvo pripajanje ne dolazi u obzir. To bi vodilo kreiranju novih etničkih granica i neminovno novim konfliktima. Mislim da je bilo previše konflikata na Balkanu", kaže ministar Redžepi.Prvo suverenitet, pa ujedinjenje

Iako se opozicijski pokret „Samopredeljenje" Aljbina Kurtija kroz svoj program zalaže za ujedinjenje Kosova i Albanije, izjavu predsednika Tadića ne vidi kao dobronamjernu. Dževat Svečlja iz tog pokreta smatra da se radi o vršenju pritiska na dijalog koji se između Prištine i Beograda vodi u Bruxellesu, kako bi se isti završio podjelom Kosova.

„Rezultat bi bio kompromis, unutrašnja podjela Kosova, kojim bi se došlo do jednog jakog političkog entiteta Srba unutar Kosova čime bi se prisustvo Srbije na Kosovu legaliziralo i osnažilo, dok bi istovremeno kosovske institucije izašle kao pobjednik u smislu nepostizanja srpskih zahtjeva."

Svečlja kaže da će „Samoopredeljenje" upotrijebiti sva sredstva da ne dođe do podjele Kosova i da će se građani Kosova i Albanije moći izjasniti o ujedinjenju dvije države na referendumima, tek kada Kosovo postane suvereno na cijeloj svojoj teritoriji.Tadić kamuflirani demokrat

S druge strane, politički analitičar Beljulj Bećaj kaže da je ideja o priključenju Kosova Albaniji, odnosno Republike Srpske Srbiji, anakronična ako se imaju u vidu evropske orijentacije Srbije i Kosova.

„Budući da se radi o konceptu koji se zasniva na integracijama, a ne na podjelama, koje su neminovne u ovom slučaju, doći ćemo u priliku da stvaramo etnička društva, odnosno etničke države, a to je u suprotnosti sa multietničkom i multikulturalnom koncepcijom koju ima Europska zajednica."

 Za Bećaja izjava Tadića pokazuje i da se radi o kamufliranom demokratu koji nekadašnje pretenzije Slobodana Miloševića želi ostvariti na drugi način. „Odnosno, rezultate prethodnog rata na neki način da zaokruži mirnodopskom politikom", ističe analitičar Bećaj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bajram Radžepi, Kosovo, Tadić