A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/farma.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

E. coli: Izvor zaraze farma u blizini Hamburga | Politika+
Znanost

PRONAŠLI IZVOR ZARAZE: E. coli: Izvor zaraze farma u blizini Hamburga

Na farmi u gradu Bienenbuettelu, 70-ak kilometara južno od Hamburga, pronašli novi soj bakterije Escherichije coli.

FOTO: Izvor zaraze E. coli je farma 70-ak kilometara od Hamburga (Foto: AP)
Piše: Dnevnik.hr

Ministar poljoprivrede njemačke pokrajine Donje Saske Gert Lindemann na tiskovnoj konferenciji je potvrdio da su istražitelji na farmi u gradu Bienenbuettelu, 70-ak kilometara južno od Hamburga, pronašli novi soj bakterije Escherichije coli.


Njemačke vlasti jučer su priopćile su kako su izvor zaraze novim sojem bakterije E. coli, od koje je već umrlo 22 i zaraženo više od 2.000 ljudi, vjerojatno klice graha uzgojene u Njemačkoj. Lindemann je kasnije potvrdio kako postoji veza između povrća s farme i hrane koje su jele neke žrtve. 'Imamo dobar trag koji nas je doveo do farme kao izvora zaraze', kazao je Lindemann te dodao kako se radi o klicama zlatnog graha, te izdancima djeteline, rotkvica i nekih vrsta salate koje su uzgojene na toj farmi, a koje se povezuju sa zarazom.

Lindemann je kazao kako je farma u Bienenbuettelu zatvorena i njezini proizvodi povučeni iz prodaje, a rezultati dodatnih testova bit će objavljeni danas. Pozvao je potrošače da se za sada suzdrže od konzumiranja svih vrsta klica jer nisu sigurni da je ta farma jedini izvor zaraze. Postoji mogućnost, upozorio je, da su kontaminirani proizvodi pronašli svoj put u razne vrste hrane. Proizvodi s farme su naime, dostavljani u restorane i trgovine u čak pet pokrajina na sjeveru Njemačke.

U međuvremenu, španjolski poljoprivrednici pak kažu kako zbog prvotne tvrdnje njemačkih vlasti da su mogući izvor zaraze krastavci iz Španjolske izgubili 200 milijuna eura na tjedan te da bi oko 70.000 ljudi moglo ostati bez posla.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bakterija, zaraza, e-coli, farma